Японците обявиха 2 юни за Ден на розата

Японците обявиха 2 юни за Ден на розата в страната им. Инициативата е на Хироши Харада, който е дългогодишен вносител на българско розово масло в азиатската държава.

 

По време на 15-ия благотворителен прием "Празник на розата",организиран от българското посолство в Токио, Харада обясни, че е избрана тази дата, тъй като на неговия език 2 юни звучи като "ро дзу", което много се доближава до името на красивото цвете.


Когато започнахме да отбелязваме този празник, не съм си представял, че ще направим 15 години, но си пожелавам да посрещнем и 25-то му издание, добави Харада, цитиран от БТА.

 

Посланикът на България в Токио Георги Василев открои символиката между красотата и силата на подарената добронамерено роза и подадената за помощ ръка. Днешното събитие отразява точно това, заяви той. Сред специалните гостите на тържеството бяха вицепрезидентът на България Маргарита Попова и съпругата на премиера на Япония Акие Абе.


Избраната за Царица Роза Юлия Попова връчи на Хироши Харада почетна грамота от името на кмета на Казанлък за неговите изключителни заслуги за разпространението на българската култура и българската роза.


"Празникът на розата" в посолството събра десетки японци, които се запознаха с традиционни български песни и танци, изпълнени от ансамбъл "Лиляна". Празникът включваше презентация на парфюм от роза, сладки с розова вода, чаена церемония и др.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?