Яркото включване на Байдън в надпреварата за 2020 г. тревожи съюзниците на Тръмп

Джо Байдън

Бързият възход на Джо Байдън до фаворит в надпреварата за президентската номинация на демократите през 2020 г. привлича вниманието на президента Доналд Тръмп и тревожи някои от неговите съюзници, които смятат, че Байдън може да бъде опасен съперник.

Байдън се издигна от положението, в което хората се питаха "ще се кандидатира ли или няма да се кандидатира", до водеща фигура сред множеството претенденти за президентската номинация на демократите, дни след като обяви кандидатурата си миналата седмица, изпреварвайки с голяма разлика сенатора Бърни Сандърс и куп други съперници в проучванията на общественото мнение.

Според проучване на Си Ен Ен Байдън има преднина от 15 пункта сред 20 кандидати на демократите.

Някои съветници на Тръмп смятат бившия вицепрезидент, който се ползва с подкрепа сред работническата класа от основното течение, за корав противник в трите щата, които донесоха неочакваната победа на Тръмп през 2016 г. - Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания.

Евентуална загуба в някой от тези щати през 2020 г. би затруднила Тръмп по пътя му към преизбиране.

"Те мислят, че ще имат проблеми там и че той е истинска заплаха", каза външен съветник на Тръмп, пожелал анонимност.

Първоначалната реакция на Тръмп след включването на Байдън в надпреварата беше да използва изтъркан номер: да му постави подигравателен прякор - "Сънливеца Джо Байдън" - и да отправи обида за неговата интелигентност.

"Познавам Джо от години", каза Тръмп по "Фокс нюз". "Той не е най-блестящият мозък в групата, не мисля, но е известно име."

По-късно Тръмп изнесе тирада в Туитър, след като най-големият пожарникарски профсъюз в САЩ подкрепи Байдън, включително като публикува десетки ретуитове в сряда от пожарникари и техни приятели и семейства, изразяващи подкрепа за президента републиканец или критикуващи Байдън.

Въпреки съсредоточаването му върху Байдън някои приятели на Тръмп казаха, че той не изглежда особено разтревожен от него, поне засега, като се има предвид, че първите гласове в процеса на номиниране ще бъдат подадени чак в началото на следващата година.

Съветничката на Белия дом Келиан Конуей омаловажи представата, че Тръмп разглежда Байдън като най-голямата заплаха за себе си.

"Не, мисля, че е просто забавно да се напомни на всички за него . . . Може би той е лесна плячка, а току-що обяви, че ще се бори за президент на Съединените щати", заяви тя пред репортери.

Съюзници на Тръмп казаха, че Байдън, който беше вицепрезидент при управлението на предшественика на Тръмп Барак Обама, може все пак да бъде смазан от големия брой разнообразни съперници демократи, мнозина от които клонят наляво от Байдън и обсъждат политики като повишаване на данъците за по-богатите американци и управлявано от държавата здравеопазване.

Докато демократите се придвижват наляво, "мисля, че имаме големи шансове, независимо кой ще спечели кандидатурата на демократите", каза политическият консултант и сътрудник в кампанията на Тръмп през 2016 г. Дейвид Ърбан.

Предупредителни знаци

Кампанията за преизбирането на Тръмп каза, че според нея който и да спечели кандидатурата на демократите, ще поддържа политически позиции, които не се споделят от повечето американци.

"На първичните избори на демократите няма да има центристко направление", каза директорът по комуникациите на кампанията на Тръмп Тим Мърто. "В момента ние ги разглеждаме като един голям либерален организъм с 28 глави."

Все пак има предупредителни знаци за Тръмп.

Той победи с малка разлика демократката Хилари Клинтън през 2016 г. в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания с помощта на избирателите от работническата класа, които по-рано гласуваха за демократите, но се преориентираха към Тръмп. Съветници на Тръмп казаха, че за него може да бъде трудна задача да повтори своите победи в тези решаващи щати догодина.

Байдън - дългогодишен американски сенатор от Делауер, участва в първия си предизборен митинг в Пенсилвания и набързо се опита да превърне кампанията в битка срещу Тръмп, а не срещу своите съперници за кандидатурата на демократите.

Както заяви довереник на Тръмп, социологическите данни показват на този етап, че Байдън вероятно ще се представи добре поне в Пенсилвания и Уисконсин и евентуално в други два щата, спечелени от Тръмп - Флорида и Северна Каролина.

Довереникът каза, че ако това се случи, на Тръмп ще му е трудно да навакса загубите с победи в други щати, за да постигне необходимите за победа 270 гласа в избирателната колегия.

"Всъщност няма много възможности за разширяване на (изборната) карта отвъд предишните резултати", каза довереникът.

Тръмп отвръща на Байдън, като хвали силните икономически показатели в Пенсилвания, където безработицата е на историческо ниско ниво.

Но някои съюзници на Тръмп казаха, че той не е бил въздържан в рекламирането на своите постижения в икономиката. Фактът, че няма план за промяна в здравеопазването, му вреди наред с голямата му загриженост за въпроса с мигрантите по южната граница на САЩ. Те добавиха, че Тръмп има време да поправи посланието си за дългия път към изборите през ноември 2020 г. "Предстои ни дълъг път", каза довереник на Тръмп.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?