Ясен е окончателният вариант за трасето на Бургас-Александруполис

Ясен е окончателният вариант за трасето на Бургас-Александруполис

Разглеждането на окончателния вариант на трасето за нефотпровода Бургас – Александруполис от Национален експертен съвет, в които влизат представители на почти всички министерства и на Министерски съвет, ще се съпровожда от протест на поморийци, стана ясно във вторник.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в сряда ще се състои среща между Националния експертен съвет по устройство на територията и компанията, която изготвя техническите проучвания за проекта – международната ILF Consulting Engineers. По това време пред ведомството ще пристигнат автобуси с граждани на Поморие, които ще протестират срещу изграждането на петролопровода и ще настояват за среща с министър Асен Гагаузов, за да го запознаят лично с волята си.

Консултантите от ILF са работили по четири варианта за трасе на тръбата с няколко подварианта, но са се спрели на един от тях, обясниха пред Mediapool от Международната проектна компания (МПК)“Транс-Болкан Пайплайн”, създадена за реализацията на петролопровода Бургас-Александруполис.

Предпочетеният вариант предвижда изграждането на буй (стоянка за разтоварване на танкери, закрепена на морското дъно с мека връзка) на 15 км навътре в морето в границите на бургаското нефтено пристанище "Росенец". Главният петролен терминал ще бъде в завода "Лукойл Нефтохим", Бургас. Двете съоръжения ще бъдат свързани с тръба, чиято траектория ще следва съществуващата вече от петролното пристанище до завода.

Продължението обаче ще минава под Мандренското езеро, намиращо се близо до комбината, така че да не вреди на природата. От там до връзката с гръцката страна, тръбата ще следи трасето, одобрено през 2001 г., но в последствие отхвърлено заради това, че засяга НАТУРА 2000 зони. То ще се отклонява от първоначалния вариант при района на българо-турската граница и след съгласуване с гърците ще стане ясно къде ще се свърже с изградената от тях тръба. След Каменово, Бургаско, тръбата ще преминава през териториите на 6 български общини.

Архитекти и експерти от министерствата на регионалното развитие, на околната среда, на транспорта, на извънредните ситуации, вътрешното ведомство и Министерски съвет ще се запознаят с предложението на консултанта и след корекции, ако се налагат такива, ще дадат зелена светлина за изграждането на проекта. Проектът трябва да получи и одобрението на екологичното министерство, след изготвяне на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценка за съответствие с еко мрежата НАТУРА 2000.

Така избраният вариант за петролопровода не засяга пряко Поморие, коментират инвеститорите.

На извънредна общинска сесия преди няколко дни обаче съветниците в Поморие взеха решение да се проведе на референдум "за" и "против" строежа на тръбата. Той ще се състой на 16 май.

Утрешният протест и решението за референдум на поморийци са непонятни за нас, казаха пред Mediapool представители на МПК "Транс-Болкан Пайплайн”. По думите им, акцията на поморийци е част от предизборна кампания на активисти от партия "Атака", но в случая не била удачна.

От МРРБ казаха пред Mediapool, че тръбата не би трябвало да засегне Поморие, тъй като за града вече има одобрен Общ устройствен план, който залага на строителството на ваканционни и жилищни сгради и изключва преминаването на подобно съоръжение през плажната ивица.

Утрешният протест е поредният през годините срещу изграждането на петролопровода от жители на морските общини, които твърдят че той ще унищожи природата и ще отблъсне туристите.

При посещение в Бургас преди десетина дни еврокомисарят Меглена Кунева прие протестна декларация и петиция от Инициативния комитет за защита на Бургаския залив с искането в залива да не бъдат изграждани буйове при реализирането на проекта. Тя обеща да отнесе случая до Европейската комисия. Протестна декларация е изпратена и до Съвета на Европа и Международния съд в Хага. Противниците на тръбата настояват да бъде открита процедура за съдебно решение и проектът да бъде обявен за неприемлив. Ако това не стане, те са готови да преминат към гражданско неподчинение и блокиране на пътища.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес