Ясен Гюзелев излага непоказани досега илюстрации и рисунки "между Чарлс Дикенс и Луис Карол"

Ясен Гюзелев излага непоказани досега илюстрации и рисунки "между Чарлс Дикенс и Луис Карол"

Художникът Ясен Гюзелев е подготвил един хубав зимен подарък, който ще стопли сърцата и въображението на софийската публика. На 2 февруари от 20 часа в галерия "Сезони" се открива предстоящата му изложба, която представя 19 цветни илюстрации от "Големите надежди“ на Чарлз Дикенс. Изложбата е замислена като  предпремиера преди пътешествието им за Испания. В навечерието на откриването на изложбата е и премиерата на българското издание на "Оливър Туист“ на издателство "Тодор Нейков“. Оригиналът на литературния шедьовър е по поръчка на авторитетното английско издателство "Walker books“. Книгата с илюстрации на Ясен Гюзелев се появи в Англия в края на миналата година. Разпространява се вече и в Русия.

Българската публика ще види за първи път най-новите 20 черно-бели рисунки на художника, създадени и завършени непосредствено преди изложбата и вдъхновени от "Алиса в огледалния свят“ на Луис Карол.

Изложбата представя приказния свят на вечната литература по стълбата и най-високите стъпала в изкуството на илюстрацията. Общуването с творчеството на художника и литературните герои, които рисува е истинско приключение. Още повече, че той го прави като че ли не с молив или перо, а с ангелско дихание и виртуозно въображение. Рисунките на Ясен Гюзелев не се вписват в понятията за модерност, съвременност, не се ограничават от тенденции, стилове и определения. Защото не могат да бъдат временни.

Още през 1994 г. Ясен Гюзелев е обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня. Според американското списание за научна фантастика и фентъзи Locus "това е една от най-блестящите визуални интерпретации на "Алиса". В School Library Journal се подчертава "авторското съчетание на необичайни перспективи и странно преплетени пътеки и сгради, което представлява реминисценция на стила на Ешер".

Споделяне

Още от