Българският художник, който покори света на книгите

Ясен Гюзелев със световна премиера на илюстрациите на "Баскервилското куче"

Ясен Гюзелев

Българският илюстратор Ясен Гюзелев показва в галерия "Арте" в столицата оригиналните рисунки за луксозното издание на "Баскервилското куче" на Артът Конан Дойл на испанското издателство, базирано в Барселона, Vicens Vives. Излизането на книгата от печат се очаква скоро.

Изложбата се открива във вторник и е посветена на Деня на писмеността и културата 24 май.

Това е вторият проект на художника за испанското издателство. Първият е илюстрирането на "Големите надежди" на Чарлз Дикенс.

Името на Гюзелев влиза в световните културни хроники, след като художникът илюстрира канадско издание на "Алиса в Страната чудесата". Тези творби му донасят освен признанието и сребърен медал на Американското общество на аниматорите, както и Голямата награда за оформление на корица на Американския институт за графично изкуство.

За повече от десетилетие името на Гюзелев се превръща в световна "запазена марка" с работата му над "Пинокио" на Карло Колоди, "Дама пика" от Пушкин, "Дон Кихот" на Сервантес, "Оливър Туист" на Дикенс. Илюстрирал е също приказките на братя Грим, легендите за Орфей и Евридика и крал Артур и неговия меч Ескалибур. Оскар Уайлд и Джон Ръскин също са в списъка му с автори, както и книги за живота на Сократ и Микеланджело.

"Колко фина, фантастична, блестяща, преливаща в различни оттенъци, богата на контрасти, многостранна е дарбата на този млад художник от София - едно вълнуващо откритие сред уморителното еднообразие на посредствени модерни дребни таланти", написа за него германският вестник "Ди Цайт" преди няколко години.

Сред издателствата, с които Гюзелев е работил, освен испанското Vicens Vives са и J. F. Schreiber, Grimm Press, Aufbau-Verlag, Simply read books, Walker books. Правил е изложби в Германия, САЩ, Чехия Австрия, Франция и другаде.

Както обича да казва за себе си художникът, вдъхновението си черпи "от Ренесанса, реалистичните школи на ХІХ век, Прерафаелитите и Сецесиона".

Фрагмент от илюстрация към "Алиса в Страната на чудесата"

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?