Ясен Тодоров недоумява защо правосъдният министър е подал оставка

Според члена на ВСС протестиращите са били с "предварително подготвени плакати"

Ясен Тодоров, сн. БГНЕС

Шефът на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров не разбира защо правосъдният министър Христо Иванов си е подал оставката, след като парламентът е приел голяма част от неговите предложения за съдебна реформа. Той коментира, че не разбира и коментарите на Иванов, че живеем в "прокурорска република". Тодоров допълни, че част от протестиращите срещу бламираната съдебна реформа били с предварително подготвени плакати.

"Категорично не съм съгласен със становището на Христо Иванов, че се превръщаме в прокурорска държава, защото не разбирам на какво базира той това свое изказване", каза Ясен Тодоров, който през последния месец виждаше организиран център, клатещ целокупната власт с настояване за проверка на "Яневагейт".

"Не е добре за държавата в мандата на един ВСС да се сменя пети министър. Не е добре това", каза Тодоров. Той не вижда проблем с разделението на квотите в бъдещите съдийска и прокурорска колегия. В отговор на въпрос защо си е тръгнал от парламента с широка усмивка след гласуването на конституцията и оставката на Христо Иванов той каза: "Лошо ли е да си тръгна с усмивка от Народното събрание?"

Ясен Тодоров каза, че не вижда никакъв проблем и в сегашния модел на Висшия съдебен съвет, който позволява прокуратурата и политическата квота да доминират тотално в кадруването на съдиите.

"В пленарен състав от 25 човека могат да се взимат по-добри решения. Но явно волята на законодателя е друга и ще се върви в посока разделяне на колегии", каза той.

Според него Христо Иванов не е трябвало да напуска поста си след приемането на "неговите предложения".

"Не трябваше да оставя нещата, каруцата е стигнала донякъде, тези идеи бяха негови, сега друг ще трябва да ги развива", каза Тодоров. Предложенията на Христо Иванов за осигуряване на независимост на представителите на съда във ВСС бяха бламирани преди ден от мнозинството в парламента. Ясен Тодоров отказа да признае това. Според него депутатите са осигурили баланс между двете колегии във ВСС.

"Става дума за това, че в прокурорската колегия щеше да има един представител на парламентарната квота повече, отколкото самите членове, избрани от магистратите. На съда не трябва ли да има външен контрол? Каква е разликата между съда и прокуратурата? Независимостта на съда е по-важна от независимостта на прокуратурата, така ли? Всеки от органите на съдебната власт – дали е съд, прокуратура или следствие, към него има огромни задължения и правомощия. Прокуратурата разследва, повдига обвинение, предава граждани на съд, а пък последната дума е на съдията, той взима най-важното решение. Ако искате елате някой път да видите какви и колко жалби има и може би жалбите на съдиите са повече, отколкото срещу прокурорите", каза Тодоров.

Той изрази съжаление, че Иванов си е тръгнал, защото пак щели да започнат протестите.

"Като излязох вчера от парламента вече имаше хора с плакати, предварително подготвени", каза Тодоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България