Ясен Тодоров обвини европейски спонсори на ВСС в опит за преврат

Членът на ВСС даде повод за дипломатически скандал с Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

Ясен Тодоров, снимка БГНЕС

Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров обяви, че има единен център, който умишлено клати държавата, докато "Европа гори". Този център, по думите му, е оформен с "щедрото" финансиране на една фондация (най-вероятно говори за "Америка за България") и Финансовия механизъм за европейско икономическо пространство (ФМЕИП).

 

"Разкритието", направено от Тодоров в понеделник вечерта пред БНТ, щеше да изглежда като поредната глупост от шумната клакьорска кампания в медиите на Пеевски, дирижирана от спонсорите им в бизнеса, политиката и съдебната власт, ако не беше "дребният" факт, че Финансовият механизъм за европейско икономическо пространство включва Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и че с неговата финансова помощ се реализират ключови проекти на самия Висш съдебен съвет. За които Ясен Тодоров или не знае, или умишлено пропуска, или просто кадровиците на Темида харчат европейски пари колкото да отчитат дейност.

 

Само за седем минути в телевизионния ефир, "оправното момче", което владее лобитата във ВСС (по думите на отстранената съдийка Владимира Янева-бел.ред.) успя да набърка в едно конституционните промени, протеста срещу корупцията в съдебната власт от вторник, записите "Яневагейт", бежанската криза в Европа, атентатите в Париж, премиера на Унгария и критиките срещу тежко компрометирания ВСС.

Ето изказването на Ясен Тодоров, което го вкара в класически абсурд:

"Записите ("Яневагейт", разкриващи търговия с влияние, конфликт на интереси и задкулисни сделки -бел.ред.) не целят разгласяването на нещо нередно (???), а всяване на напрежение в обществото, директна атака срещу главния прокурор и премиера. Протестът (срещу корупцията в съдебната власт във вторник вечерта - бел.ред.) е добре планиран и режисиран сценарий. Аз в момента не съм следовател, но имам някакъв опит в тази насока. Преди малко по-малко от месец на 20-и октомври на булевард "Витоша", когато се прибирах от работа, видях едни младежи да раздават листовки на Инициатива "Правосъдие за всеки" (инициаторите на протеста), които са с идеи за правосъдна реформа. Попитах ги: "Какво искате с това?" Тези, които ги раздаваха, не успяха да ми обяснят. Вътре имаше идеи за промяна в конституцията, които след няколко дни бяха внесени от депутати от Реформаторския блок. Направих си труда да видя кой стои зад тази Инициатива "Правосъдие за всеки". Тука са имената на Антоанета Цонева, Асен Генов, Атанас Чобанов от сайта "Биволъ"... Изобщо хора от неправителствени организации добре познати на всички, спонсорирани щедро от една фондация и от един друг източник... Днеска видях, се казва Финансов механизъм за европейско икономическо пространство. И на мен не ми беше позната, днеска го видях. Тя налива доста щедро пари в тях...".

Ясен Тодоров обяснява това в понеделник вечерта, очевидно стъпил на "опорните точки", тиражирани по-рано същия ден в сайтове като "Пик", "Епицентър" и пр. Там по обичайния "сензационен" начин се представя регулярна информация от официалния сайт на ФМЕИП за финансираните в България проекти, като се говори за "пълнене на гушите" с "тлъсти грантове" на "новите еничари". Сайтове и вестници, контролирани от Пеевски, досега пишат по същия начин и със същия апломб за фондация "Америка за България", без да се стесняват от лъжите си, че е правителствена и да ѝ вменяват намерения и дейности, които няма.

 

Председателят на Етичната комисия на ВСС, очевидно в неведение за това, че той и институцията му влизат във въпросната категория "еничари", убедено започна да внушава, че

именно тези финансиращи организации са "единен център", който "ръководи" протестърите и "близките до тях медии".

Финансовият механизъм за европейско икономическо пространство (т.нар. Норвежки финансов механизъм)  вече шест години налива пари директно във ВСС, за да се решат едни от най-тежките проблеми на съдебната власт. С отпуснатия грант в размер на 1.5 милиона лева съдебният съвет създава системата за електронно призоваване в съдебната система, както и решаването на проблема с неравномерното натоварване на магистратите.

Финансовият механизъм е създаден по силата на междудържавен меморандум между правителствата на България и Кралство Норвегия през 2009 година. През него за финансиране на реформите в България средства предоставят още Исландия и Лихтенщайн. "Опорките" на "Пик" и "Епицентър" очевидно са впечатлили Ясен Тодоров, но да не е отварял сайта на ВСС, където има огромен банер на Норвежкия финансов механизъм, е меко казано смущаващо.

За да е пълен абсурдът, грантовете, които са получили "уличените" от Тодоров и клакьорите му организации, са в пъти по-малки от цитирания грант, предоставен на ВСС.

С изказването си Ясен Тодоров създаде предпоставки и за дипломатически скандал, което изисква реакцията на Висшия съдебен съвет.

Ето как шефът на Етичната комисия продължи по темата пред БНТ.

"Със сигурност има сценарий. Той се ръководи от някакъв център. За съжаление, вместо да си укрепваме държавата, ние се опитваме все повече да я разградим, това е най-страшното", въздъхна Ясен Тодоров.

Според него цялата финансирана отвън атака е срещу премиера Бойко Борисов, във ВСС са само "добавъчни фигури".

"Това е много опасно. Виждате дворът на Европа гори. Мерки за сигурност се взимат и в България, а в същото време тука се организират протести, ваденето на черва и окачването им (по един постинг на "Биволъ" във Фейсбук-бел.ред.). Голяма част от този кръг неправителствени организации и гравитиращите около тях медиите проповядваха точно това. Те критикуваха премиера на Унгария Орбан, когато се изказваше срещу бежанците. Те бяха срещу граничаря, който е застрелял бежанеца. Този кръг издигна за човек на годината убиец с влязла в сила присъда. И тези хора четат морал на нас? И отправят такива заплахи? Има опити за сваляне на легитимно избрани главен прокурор, ВСС и премиер. Аз като гледам, има закани и за чисто физическа саморазправа", каза Тодоров.

Накрая той окачестви скандалния разговор между Владимира Янева и Румяна Ченалова като "театрална сценка", давайки опорни точни на бъдещето развитие на скандала.

Както писа преди това Mediapool, се подготвя сценарий за замитане на "Яневагейт", който включва обявяването на разговорите за манипулирани, а Владимира Янева се отрича от думите си.

 

"Вие знаете, че и обвиняемият (Румяна Ченалова) и подсъдимият (Владимира Янева) могат да говорят всичко, могат да имат право да лъжат, стига да се защитят", каза Ясен Тодоров пред БНТ.

Mediapool потърси Ясен Тодоров за коментар по телефона, но не успя да се свърже с него.

 

Освен ФМЕИП, другата голяма донорска програма на чуждо правителство, е Българо-швейцарската програма за сътрудничество , която е предоставила финансиране на прокуратурата.

 

Асоциацията на прокурорите в България е финансирана по различни проекти и от фондация "Америка за България"  , и от Българо-швейцарската програма.

Споделяне

Още по темата

Още от България