Ясен Тодоров отрича Пеевски да кадрува в съдебната система

Смята, че има сценарий за клатене на държавата с удари срещу Борисов, Цацаров и ВСС

Ясен Тодоров, сн. БГНЕС

Има сценарий, чиято цел е да бъде разклатена държавата и негови основни мишени са легитимно избраните премиер, Висш съдебен съвет и главен прокурор, заяви в  неделя пред бТВ председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров по повод все по-разрастващия се скандал с осветилото се в последните дни влияние, оказвано от премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски..

Тодоров, който се смята за един от най-близките хора на Борисов във ВСС, заяви също така, че нямало как Пеевски да кадрува в Темида, както заяви преди ден уволнената дисциплинарно съдия Румяна Ченалова, според която депутатът от ДПС одобрява назначенията на магистрати и провежда събеседвания с тях .

"Определени кръгове и определени физически лица пеят в един общ хор срещу ВСС, главния прокурор. В този сценарий главната цел е премиерът”, смята Ясен Тодоров, чието име е замесено в скандала "Яневагейт", с който ВСС преди дни отказа да се занимава, по повод новия запис, в който се обсъждат любовниците на Борисов и кръга "Котараците”.

По думите му има ясни аргументи зад решението на кадровия орган да не се занимава със записите от "Яневагейт”, в които се чува как  съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова обсъждат задкулисните зависимости в съдебната система. Тяхната автентичност се потвърждава от Ченалова, но не и от Янева.

"Записите са незаконни, защото не представляват СРС и има техническа експертиза, която доказва, че са манипулирани", заяви Тодоров и допълни, че източникът на записите -  платформата "БолканЛийкс" (BalkanLeaks), е с изтекъл преди година и половина дигитален сертрификат, което означава, че не може да гарантира анонимното споделяне на информация.

"Няма как да кадрува Пеевски, кадровите решения ги взима ВСС, а всички повишавания и премествания стават след конкурси, провеждани от комисии, съставени от действащи магистрати на случаен принцип", каза Тодоров по твърденията на Ченалова от преди ден за кадруването на Пеевски. Той определи Ченалова като "много добър юрист, много интелигентен човек, но който може да изважда дивиденти за себе си от всяка ситуация”.

Ясен Тодоров призна, че има номера на Делян Пеевски, но каза, че не се бил чувал с него от рождения му ден. Кадровикът каза, че поддържа контакти предимно с депутати юристи. Пеевски по образование е именно такъв, а освен това и е бил колега на Тодоров в следствието.

В същото време шефът на Етичната комисия на БСС заяви, че не разполага с телефона на министър-председателя Бойко Борисов и не общува с него. Тодоров нарече грандиозна лъжа твърденията на Ченалова, че е приближен на премиера. По повод авторството на есемеса, заради който Борисов в четвъртък отиде на заседанието на ВСС, уточни, че го познава само като главен секретар на МВР. "От 2004 г. за пръв път на живо видях премиера онзи ден", каза Тодоров.

Според него скандалът с есемеса  е малко преекспониран, защото заседанията на съвета са публични и се следят в реално време от журналистите. В същото време изтъкна, че скандалът показал, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов има телефона на премиера и очевидно общува с него. Според Тодоров Панов не е трябвало да премълчава при изслушването си за поста през миналата година, че след като го е блъснала кола в София, премиерът се е свързал с него, за да гарантира безопасността му (за което Борисов призна).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?