Ясен Тодоров похвали новата политическа квота във ВСС

Ясен Тодоров похвали новата политическа квота във ВСС

Един от най-ярките представители на мнозинството в сегашния Висш съдебен съвет Ясен Тодоров изрази задоволството си от избраните от Народното събрание членове за новия състав на кадровия орган на съдебната власт.

"Аз познавам голяма част от кандидате и за голяма част от тях мога да кажа добри, дори много добри думи", каза Тодоров, който в продължение на пет години бе част от кликата около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Преди разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия Ясен Тодоров бе председател на Етичната комисия в съвета. Сега той е председател само на Етичната комисия в Прокурорската колегия. Той ще е член на ВСС до 3 октомври, когато започва мандатът на новия съвет, а Тодоров ще се върне на работа в следствието.

Според него избраните от парламента бъдещи кадровици "не са партийни кандидатури", а представители на обществото в съдебната власт. Той похвали изрично избора на ГЕРБ в лицето на съдия Вероника Имова от Върховния касационен съд. "Тя е един изключителен професионалист и само суперлативи за нея", каза Ясен Тодоров.

В отговор на въпрос за остро критикуваната от Брюксел и голяма част от магистратите и неправителствения сектор кадрова политика на сегашния ВСС, Тодоров обясни: "Имаше огромен медиен натиск върху ВСС за някои кадрови решения, които не се харесаха на определен кръг медии. Няма как да си любимец на всички, животът е такъв".

Следователят каза, че е изпълнил голяма част от концепцията си, с която е бил избран във ВСС: "В моята концепция водещото беше увеличение на заплатите и подобряване на условията за труд. За пет години увеличението на заплатите бе 24%".

Не е ясно каква е заслугата специално на Тодоров по този въпрос, защото увеличението на заплатите в съдебната система се дължи на магистратите по закон и следва увеличението на средната заплата в бюджетната сфера.

На изпроводяк следователят не пропусна да атакува съдия Калин Калпакчиев, който е част от сегашната малка опозиция във ВСС. Преди два дни съдия Калпакчиев отново изрази позицията си, че ВСС е зависим от силните на деня, а мнозинството в съвета е наложило диктат.

"Калпакчиев беше сниман с министъра на правосъдието Христо Иванов (разпространеният от медиите на Делян Пеевски кадър е без дата и може да е от преди влизането в политиката на Иванов – б.р.) и не крие близостта си с тази формация. Разбира се, той има право на това. Всеки магистрат има право да общува с широк кръг хора, но не трябва това общуване да влияе на интегритета му", каза Тодоров.

В заключение следователят каза, че няма да вземе бонус при напускане на Висшия съдебен съвет, а ще си го получи при напускане на съдебната система. Възможността за получаване на бонуси от напускащите членове на ВСС бе гласувана от сегашното мнозинство. Изгода от тази възможност имат хората, които не са били част от съдебната система преди да станат членове на ВСС. Те ще могат да получат магистратски бонуси без реално да са били магистрати.

Ясен Тодоров обясни, че Калпакчиев "лети на крилете на популизма". "За разлика от Калпакчиев не съм взел нито лев от проекти, докато предполагам, че той ще вземе една сума в рамките на 50 хил. лв.", заяви Тодоров и отказа да обясни за какво става дума. Ясен Тодоров най-вероятно говори за проекта "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите и разработване на Единна информационна система за съдилищата“.

Един от най-близките до Ясен Тодоров хора в ВСС Димитър Узунов вече публично излъга, че Калин Калпакчиев ще вземе 340 000 заради участието си в този проект. Mediapool направи специална проверка на този случай и разобличи Узунов в лъжа.

Калин Калпакчиев бе двигател на проекта на ВСС за създаване на обща мярка за натовареност, която е да приложима към всички магистрати в страната. Това бе единствената изпълнена задача от този ВСС, която бе похвалена от Европейската комисия. Заради опита си Калпакчиев получи покана за участие във въпросния проект, който има за цел да реформира съдебната карта в страната. От документацията по проекта се разбра, че таванът на разходите е 48 000 лева на човек. По всяка вероятност участниците ще получат много по-малко пари.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?