Ясуо Фукуда е новият японски премиер

Ясуо Фукуда е новият японски премиер

Дясната Либерално-демократическа партия (ЛДП) на Япония избра за свой лидер 71-годишния Ясуо Фукуда, който е номиниран и да поеме премиерския пост, овакантен от Шинздо Абе, предадоха световните агенции.

ЛДП има мнозинство в долната камара на парламента, която трябва да гласува във вторник номинацията на Фукуда.

Новият лидер на партията победи с голямо мнозинство от 63 процента своя опонент Таро Асо, който бе сочен първоначално за фаворит на поста на Абе.

Асо се обяви за по-настъпателно външна политика, докато Фукуда предприе по-умерен курс, насочен към подобряване на отношенията с източноазиатските съседи.

Фукуда даде да се разбере, че ще заеме по-гъвкава позиция при преговорите със северна Корея за съдбата на японците, похитени в тази страна през 1970-80-те години. Преди Токио  не бе удовлетворен от обясненията, предоставени от Пхенян и обвързваше тези въпроси при преговорите в други области.

Също така вероятно Фукуда ще се откаже от плановете за промяна на японската конституция, която забранява на страната да участва във военни конфликти зад граница.

Предишният премиер Абе не успя да получи от парламента продължение на мисията на японските кораби в Индийския океан, които подпомагат операциите на американските плавателни съдове в Афганистан.

Фукуда също ще настоява да се продължи тази мисия.

Неговата партия претърпя поражение на изборите за горната палата на парламента през юли, губейки за пръв път от следвоенните години своето мнозинство. Затова новият ѝ лидер отбеляза, че "ЛДП се намира в крайно трудно положение и на първо място смятам да работя за възраждането на партията и възвръщането на доверието на народа към нея".

Ясуо Фукуда е ветеран в японската политика и произлиза от политическия елит на страната. Неговият баща Такео  Фукуда е бил премиер преди 30 години и се помни с подписването на мирния договор с китай през 1978  г.

В политиката Фукуда влиза като личен секретар на баща си в продължение на 10 години. Става депутат през 1990 г. и е преизбиран в Камарата на представителите шест пъти. През октомври 2000 г. той е генерален секретар в кабинета на премиера Йоширо Мори. Напуска този пост през май 2004 г., когато премиер на страната е Джуничиро Коидзуми.

През 2006 г. Фукуда бе сред основните претенденти за председателския пост на ЛДП, но се отказа от битката малко преди изборите.

Споделяне

Още от Свят