Яценюк и Турчинов напускат партията на Тимошенко и създават нова партия

Украинският премиер Арсений Яценюк и председателят на Върховната Рада Олександър Турчинов създават нова партия, с която ще участват в предсрочните парламентарни избори на 26 октомври. Това съобщи украинският в. "Капитал" в четвъртък.

Яценюк и Турчинов напуснаха партията "Баткившчина", оглавявана от Юлия Тимошенко, съобщи вчера чрез Фейсбук вътрешният министър Арсен Аваков, също прекратил членството си в тази политическа сила наред с други министри и депутати.

По данни на "Капитал" Яценюк се очертава да стане лидер на новото формирование, а Турчинов ръководи изграждането на бъдещата партия въз основа на една от сегашните.

Отначало двамата преговаряха с президента Петро Порошенко, но не можаха нищо да направят, разказва Андрий Сенченко, депутат от "Баткившчина". Той припомня скандала на последното заседание на ръководството на "Баткившчина", когато неколцина депутати и
Турчинов напуснали залата, защото Тимошенко отказала да се обсъди коалиционно споразумение със съюзни политически сили и въпросът Яценюк да оглави партийната изборна листа.

В четвъртък в Украйна започна предизборната кампания. Партиите ще излъчат кандидати до 15 септември. Независимите ще подават документи до 25 септември. Регистрацията ще приключи на 30 септември, а от другия ден кандидатите ще могат да започнат предизборна агитация.

225 депутати ще бъдат избрани по партийни листи, а 213 - в мажоритарни окръзи, съобщи пред журналисти председателят на ЦИК Михайло Охендовски. Избори няма да има в 12 мажоритарни окръга - 10 в Крим и 2 в Севастопол, уточни той. От тази пролет Крим и Севастопол вече са субекти на Руската федерация, а Киев ги разглежда като окупирани територии.

Запитан как ще се организират изборите в Донецка и Луганска област, обявени за "народни републики" от проруските сепаратисти, Охендовски заяви, че "главна задача е да се
организират безопасни условия за всички участници в изборния процес". "Ако се гласува поне в една избирателна секция, изборите ще бъдат смятани за състояли се в целия избирателен окръг", посочи той. Председателят на ЦИК изрази надежда, че бойните действия в Източна Украйна ще приключат преди изборния ден.

Изборите ще се състоят на 26 октомври.

Споделяне
Още от Свят