Яценюк очаква да остане премиер, готви се прозападна коалиция

Арсений Яценюк заяви, че очаква да запази премиерския си пост като лидер на партията "Народен фронт", която победи на състоялите се в неделя предсрочни парламентарни избори, съобщи Ройтерс.

"В съответствие с практиката в ЕС партията, осигурила си първо място на изборите, е задължена за започне процеса на формиране на правителство, а лидерът ѝ да оглави това
правителство", каза Яценюк.

Неговият "Народен фронт" води с малка преднина (22.21 процента) пред политическия блок на президента Петро Порошенко (21.82 процента), според почти окончателните резултати.
Яценюк каза, че ако запази премиерското място, възнамерява да преговаря на равни начала с всички партии, влезли в парламента, и да подкрепи най-силните предложени кандидатури.

"Ако и другите огласят в понеделник кандидатите си, ние също ще обявим нашите. И ще направим открито изслушване за това кой ще формира кабинета. Ако някой предложи по-силни кандидати, ние ще ги подкрепим", каза Яценюк.

Яценюк нарече Блока на Порошенко стратегически партньор при формирането на коалиция под името "Европейска Украйна" и добави, че в нея трябва да участват също партиите "Баткившчина"на експремиера Юлия Тимошенко,"Самопомощ" на лвовския кмет Андрий Садовий и Радикалната партия на Олег Ляшко.

Окончателните резултати от изборите за Върховна рада се очаква да бъдат обявени на 8 или 9 ноември, съобщи говорите на Централната избирателна комисия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Партията на украинския президент "Блок на Петро Порошенко" представи проект на коалиционно споразумение на партиите "Национален фронт" и "Самопомощ".

Текстът на проекта е съкратен вариант на програмата на президента на страната, представена още през пролетта. Проектът съдържа и график на законодателните инициативи, които се очаква да бъдат подкрепени от парламентарното мнозинство.

В проекта на коалиционно споразумение е предложено и ограничаването на дела на чуждите държави и компании в снабдяването на Украйна с природен газ, предаде Интерфакс.
Според документа до 2018 г. доставките трябва да бъдат ограничени до 30 процента от годишния обем на потребление на Украйна.

Целта е диверсифициране на доставките на газ и на гориво за атомните централи. Мярката цели да се засили конкуренцията между доставчиците и да се намали изолацията на
украинския енергиен пазар и нивото на монополизацията на сектора.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?