Яценюк преизбран за премиер на Украйна, Донбас може да остане без спецстатут

Яценюк (вляво) получава поздравления от Пооршенко.

Новият украински парламент преизбра с огромно мнозинство премиера Арсений Яценюк, предаде ТАСС. Кандидатурата на Яценюк бе подкрепена от 341 депутати при само двама против и 7 въздържали се.

Новата Върховна рада, която бе избрана на 26 октомври и е доминирана от прозападните политически сили, се събра в четвъртък на първото си заседание, а Олександър Турчинов, председател на групата на партията на Яценюк "Народен фронт" във Върховната рада, внесе законопроект за отмяна на специалния статут на районите в Донбас, контролирани от проруските бунтовници. Мотивите за това искане не са публикувани на сайта на украинския парламент.

На 3 ноември - ден след като в провъзгласените от сепаратистите Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) бяха произведени президентски и парламентарни избори -

украинският президент Петро Порошенко обяви, че ще постави въпроса за премахване на разширените правомощия за самоуправление на разбунтувалите се области.

Най-малко двама цивилни, сред които едно дете, бяха убити и петима - ранени, при нови бомбардировки в сепаратисткия бастион Донецк в четвъртък следобед, съобщи министерството на извънредните ситуации на т. нар. ДНР в изявление, цитирано от Франс прес.

Очевидци разказаха, че са видели три трупа. Най-малко десет сгради са били улучени при стрелба с ракети "Град".

Над 4300 са били убити в конфликта в Източна Украйна от април според данни на ООН.

Споделяне

Още от Свят