Явор Гърдев: Студентите са интуитивният лакмус на едно обществото

Явор Гърдев

"Аз съм Явор Гърдев. Искам да кажа, че ние сме против употребата на сила срещу български граждани и подкрепяме опитите за изграждане на гражданско общество". С тези думи режисьорът изненада публиката в Народния театър след представлението му "Хамлет" във вторник вечерта. По същото време, както и през целия ден, около парламента се разиграваше истинска драма, със сблъсъци между полицията и протестиращи студенти и граждани, които искаха да окупират парламента.

В сряда Явор Гърдев обясни пред БНТ, че е направил това изявление от името на екипа на представлението, който е искал да вземе отношение към събитията в страната. Според него много е важно отделните групи в обществото да се чуват по между си.

Гърдев заяви, че подкрепя студентите, защото те са интуитивният лакмус на едно обществото. В момента, в който те реагират, означава, че в душите на хората има болка, усещане за несправедливост. "Ние измерваме температурата на обществото и си даваме сметка, че това общество е болно", допълни режисьорът.

По думите му надигането на студентите идва да покаже, че при тези условия на функциониране на държавата, обществото не може да бъде в мир.

Не е възможно да продължава този крехък ред и да не се обръща внимание проблема, каза още Явор Гърдев.

Според него големият проблем на политиката е, че има партийни формации, които държат етническия коз и извиват ръцете на големите партии.

Той изрази опасение, че циничната ориентация на властта към електоратите ще усвои настроението на студентите. Циничната настройка е: дайте да употребим тези настроения и да бъдем техни лидери, посочи Явор Гърдев.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?