Явор Нотев вече не е зам.-председател на парламента

Явор Нотев вече не е зам.-председател на парламента

Депутатът от „Атака“ Явор Нотев е освободен от поста зам.-председател на парламента. Причината – решението му да напусне парламентарната група на "Обединени патриоти" (ОП).

От минала седмица всички депутати на Волен Сидеров не членуват в парламентарна група. Нямат и право да се включат в друга група, а според правилника на парламента нечленуващите в групи нямат право да са председатели и зам.-председатели на парламента, не могат да са и на ръководни позиции в парламентарни комисии. Имат много по-малко време за изказване от парламентарната трибуна.

На това основание е освободена Маргарита Николова като зам.-председател на комисията по икономическа политика и туризъм, Николай Александров като зам.-председател на комисията по бюджет и финанси и Станислав Станилов като зам.-председател на комисията по културата и медиите.

Сега НФСБ и ВМРО, които останаха част от ОП, трябва да изберат нови зам.-председатели на освободените места. Те трябва да предложат и друг заместник на шефката на парламента Цвета Караянчева.

По информация на Mediapool е възможно зам.-председател на парламента да стане лидерът на НФСБ и бивш вицепрмиер Валери Симеонов или депутатът Борис Ячев (НФСБ). Не е изключено обаче поста да се поеме от ВМРО. "Обсъждаме няколко варианта. Сигурното е, че няма да е жена", каза депутат от ОП, подчертавайки, че след напускането на "Атака" в групата им не останаха жени. 

Всички депутати от „Атака“ напуснаха групата на ОП ,след като през юли лидерът им беше изгонен от там заедно с Десислав Чуколов и Павел Шопов.

В началото на седмицата "Атака" поиска заличаване на парламентарната група на "Обединени патриоти", след като в нея останаха само ВМРО и НФСБ.

Мотивът на Сидеров да се заличи групата "Обединени патриоти" е този, че "Атака" вече не участва в нея. От партията за пореден път изтъкват, че според коалиционното споразумение, което подписаха "Атака", ВМРО и НФСБ преди парламентарните избори, съвместната им група ще се казва "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО". Името на парламентарната група обаче беше сменено още преди Сидеров да бъде изключен. Тогава бяха заличени имената на трите партии от "патриотичната" коалиция и остана останало наименованието на самата коалиция.  

Споделяне

Още от България