Връщането на Пеевски като депутат даде нов тласък на гражданския протест

Яйца и бомбички срещу парламента, блокада за кортежа на Орешарски

Драматична бе вечерта в центъра на София във вторник, след като продължаващите вече четвърти месец граждански протести #ДАНСwithme, които бяха започнали да позатихват с настъпването на есента, намериха нов импулс след решението на Конституционния съд да остави Пеевски като депутат.

Яйца, бомбички и бутилки с вода полетяха срещу сградата на парламента около 21 часа, когато младежи с качулки се включиха се включиха в шествието от Министерския съвет, където по-рано вечерта демонстрантите пробваха да устроят капан на премиера Пламен Орешарски след опит за блокада на кортежа му на излизане от изложба в центъра на София.

Агиткаджиите успяха частично да свалят металните заграждения около Народното събрание и опитаха да минат зад полицейския кордон, но служителите на реда образуваха кордон със щитове и успяха да овладеят ситуацията. Суматохата започна от идея на част от протестиращите да удрят по загражденията.

От МВР пратиха подкрепления, които бяха разположени от северната страна на парламента, за да подсилят защитата му откъм Художествената академия, а допълнително жандармеристи поеха контрола над намиращите се протестиращи пред паметника на Цар Освободител. Част от демонстриращите срещу кабинета се преместиха до Художествената академия, но след 20-тина минути се върнаха пред Народното събрание.

Там пък започна "игра на нерви", според демонстрантите. Униформени с тежка екипировка застанаха до протестиращите, пред загражденията на парламента. До тях подреени в редица застанаха представители на протеста. Това внесе смут сред органите на реда, които от своя страна заградиха демонстрантите. При създалата се ситуация група от други протестиращи обградиха полицаите. В този момент сред множеството тръгна мълвата, че след 22.00 часа те ще бъдат разпръснати от МВР с пароструйка.

Въпреки провокациите обаче не се стигна до сблъсъци с полицията, но ситуацията пред парламента остава нажежена.

Часове преди това стотина недоволни срещу кабинета "Орешарски" препречиха пътя на колата на премиера, давайки старт на протестите на необичайно място - пред Софийската градска художествена галерия, където бе открита изложба, на която присъстваха новият френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, различни политици, сред които и министър-председателят Пламен Орешарски.

След откриването премиерът излезе от галерията, но бе посрещнат от множеството, искащо оставката му. Той успя да се вмъкне в автомобила си, докато полицаи и служители на НСО избутваха хората. Част от недоволните започнаха да влачат кофи за боклук и да изтръгват колчета от тротоарите, с които да препречат пътя на кортежа, но не успяха. Все пак имаше сблъсък с униформените, които с телата си ескортираха автомобила с Орешарски.

След десетина минути кортежът успя да се измъкне от блокадата и пое по улица "Раковски", в посока към храм паметника "Св. Александър Невски", но се натъкна на протестиращи, насядали по земята на ъгъла на улиците "Гурко" и "Раковски". Полицаите направиха място по паралелната пряка и така кортежът успя да се освободи.

Събралите се граждани съпроводиха колата на премиера, скандирайки "Оставка”, "Боклук” и "Мафия” от сградата на Софийска градска художествена галерия до кръстовището.

За разтърват министър-председателя, в акцията се включиха и полицаи на мотори, а кортежът на премиера премина почти по тротоара и продължи по пътя си.

Блокиралите кортежа на премиера по-късно се присъединиха към протеста пред Министерския съвет, където се бяха събрали около две хиляди човека и имаше засилено полицейско присъствие. Множеството се опита да направи жива верига около сградата на Министерския съвет, но полицията им препречи подхода откъм бул. "Дондуков".

Последваха скандирания за оставка на кабинета и хвърлени димки в уличката неясно дали от протестиращи или от полиция.

Малко по-късно демонстранти, които са били преди полицейската блокада на подстъпите към служебния вход на Министерския съвет, информираха останалите, че Орешарски е успял да си тръгне и хората започнаха да се подготвят за шествието си към парламента, където също ще изразят исканията си за оставка на кабинета.

Това е вторият път в рамките на месец, когато премиерът Пламен Орешарски е блокиран от протестиращи. Миналия месец той бе "арестуван" в сградата на БНТ на ул. "Сан Стефано", докато участваше в "Панорама". Тъй като недоволните бяха препречили и главния вход, и служебния, НСО го измъкнаха безопасно от входа, през който се изкарва боклукът. Оттогава МС отказва да информира предварително за програмата на министър-председателя, нерядко негови обявени участия в публични мероприятия се отменят, което се тълкува като тактика на НСО да пази Орешарски от протестиращите.

На 8 октомври, още преди КС да е съобщил официално предизвестеното си решение за Пеевски, организаторите на протеста #ДАНСwithme, който във вторник навърши 117 дни, излязоха с декларация, в която коментираха решението на КС като "капитулация пред мафията".

Те призоваха "свободните граждани да излязат и да се защитят от произвола". "Над 100 дни сме на улицата, защото искаме скъсване с модела "Пеевски".Модел, поставил в тежък захват политическата система, медиите, правосъдието, националната сигурност, икономиката, банковия сектор от високо организирани мрежи за преразпределение на публичен ресурс и влияние. Над 100 дни отстояваме своето изконно искане за равенството пред закона и справедливост, която да изхвърли зад борда кастата на недосегаемите – на тези, които никога не падат от власт", пишат още от "Протестна мрежа", призовавайки за масов протест срещу решението на Конституционния съд.

"Заставаме очи в очи с недосегаемите, които изпразват институциите от демократичен смисъл. Моделът "Пеевски“ трябва да бъде демонтиран. Разгневете се – мафията не иска да отстъпи. Излезте на площад “Независимост“ днес от 19:00 часа, да покажем гнева си и да извикаме "Мафията вън!“ и "Оставка!", призовават организаторите на ДАНСwithme.

От Реформаторския блок призовават за незабавна оставка на правителството, подкрепяно от БСП, ДПС и "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България