Яйцата стопиха още една стотинка от цената си

Яйцата стопиха още една стотинка от цената си

Минимално понижение в цената на яйцата и агнешкото през изминалата седмица отчете Министерство на земеделието и храните.

Средната цена на яйцата размер М на дребно в големите търговски вериги е 34 стотинки за брой, което е намаление с 1 стотинка. Най-скъпо са вървели яйцата в Сливен и Ямбол – по 35 стотинки, а най-евтино – в Стара Загора за 30 стотинки. В малките магазини средната цена е 33 стотинки, като най-скъпи са в Монтана и Враца - 36 стотинки.

Поевтиняване от 2 стотинки има при яйцата размер L в големите вериги – 36 стотинки за брой. Най-скъпи са тези яйца в Разград, Русе и Силистра – по 39 стотинки, а най-евтини – в Стара Загора - 32 стотинки. В магазините средната цена на размер L е 34 стотинки, което е пак с 2 стотинки надолу. Най-евтините яйца са се търгували в Стара Загора – 31 стотинки, а най-скъпите – в Монтана по 37 стотинки.

Агнешкото месо е поевтиняло с повече, отчита ведомството на министър Мирослав Найденов. На дребно, в големите търговски вериги, цяло агне се продава средно за 13.50 лева за килограм. Това е с 12 стотинки по-евтино от миналата седмица. Най-ниската цена е в Кърджали – 13 лева за килограм, а най-високата в София – 14.20 лева за килограм. Агнешкият бут пък е 14.31 лева за килограм средно, а плешката – 14.09 лева за килограм.

В малките магазинчета цената на цялото агне е средно с 46 стотинки по-ниска, отколкото в големите супермаркети, като като най-голяма е тази разлика в София – 1.71 лева. Средната цена на цялото агне е 13.04 лева за килограм.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?