Язовир "Бели Искър" е частично работоспособен, обяви техническият надзор

Стената има нужда от ремонт, но няма проблем да издържи допълнителните количества вода, смятат експерти

Язовир "Бели Искър" е частично работоспособен, обяви техническият надзор

Язовир "Бели Искър" е "частично работоспособен". Това съобщи Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по повод "високия обществен интерес" за техническото състояние на язовира, който трябва да осигури вода за Перник.

Стената на язовир "Бели Искър" е в частично работоспособно състояние, което означава, че тя може да работи при определени обеми от водни количества, каза изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев пред бТВ.

Стената на язовира се нуждае от спешен ремонт, но допълнителните количества вода, които ще постъпят в "Бели Искър", след пренасочването на водосбора на язовир "Белмекен" няма да изложат на опасност стена и тя ще може да поеме този допълнителен обем вода, каза пред Mediapool проф. д-р инж. Димитър Кисляков, управител на Българското дружество по големите язовири.

Компетентният по техническия надзор държавен орган – ДАМТН, посочва, че "съгласно анализ на техническото състояние от 2016 г., състоянието на язовирната стена и съоръженията към нея е определено като "неизправно - частично работоспособно".

Поради тази причина към момента се изпълнява предписанието "водното ниво да се поддържа не по-високо от кота 1876 м (2 м под кота преливен ръб)".

Това означава, че язовирът може да бъде пълен най-много на 80%, което е около 13 млн. кубика вода. Към момента в "Бели Искър" има около 9 млн. кубика вода, каза Васил Тренев.

Срокът на изпълнение на предписанието за поддържане на водното ниво до кота 1876 м е постоянен, до реконструкция на язовирната стена, посочват от ДАМТН.

Ремонтът на стената е планиран още през 2015 г., когато е изготвен идеен проект. Неговата валидност ще изтече през тази година, напомни проф. Кисляков.

В понеделник министърът на икономиката Емил Караниколов обеща спешният ремонт на язовирната стена да започне през тази година, без да уточни кога. От обясненията му стана ясно, че все още не е решен спорът около собствеността на язовира, който се намира на територията на две общини – Столична и Самоков.

По разчети на Столична община от 2016 г., когато въпросът беше обсъждан в Столичния общински съвет, ремонтът на стената се оценява на около 15 млн. лв.

Язовир "Бели Искър" беше ремонтиран през 2002 г. по времето на кмета Стефан Софиянски със средства на концесионера "Софийска вода". Тогава беше първият етап от ремонта на стената. Тогава беше положена геомембрана по водния откос на язовира, като за целта водоемът беше изпразнен.

Последната проверка на техническото състояние на язовир "Бели Искър" е изпълнена извънредно от служители на ДАМТН на 2 януари 2020 г. При нея са анализирани данни от три визуални огледа и технически измервания от контролни датчици на стената и съоръженията към нея. Анализ е показал, че няма наличие на изменения от базовите отклонения при контрола на съоръженията, посочват от ДАМТН.

Нивото на язовира се поддържа, съгласно предписаната кота под 1876 м. В момента на инспекцията, водното ниво е било на кота 1869,72 м, завиреният обем е бил 8 871 100 куб. м и е било подавано водно количество по напорна деривация 0.723 куб. м/сек.

Короната на язовира е била без видими нарушения. Водният откос и положената геомембрана са били без нарушения във видимата си част. Въздушният откос е бил без значими нарушения на повърхностния бетон в сравнение с предходни огледи, се казва в съобщението на ДАМТН.

В него е посочено още, че преливникът (траншеен с двустранно преливане) е бил без видими нарушения, като е бил с отворени 8 броя таблени затвори. Бързотокът е бил без видими нарушения. В изправност са били основният изпускател и затворните органи към него.

От ДАМТН посочват, че текущият мониторинг на язовирната стена и съоръженията към нея продължава в съответствие с Програмата за технически контрол.

Споделяне

Още от Бизнес