Код "оранжев" за обилни валежи в понеделник в половината страна

Язовир Доспат прелива, водите му се отвеждат към Въча и Цанков камък

Под повишено наблюдение са водоемите и реките в Югоизточна България

Язовир Доспат прелива, водите му се отвеждат към Въча и Цанков камък

Язовир Доспат прелива, а водите му се отвеждат към язовирите Въча и Цанков камък, съобщи Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция – Източнобеломорски район.

За региона на Източнобеломорски район язовир Доспат е единственият, който прелива, каза още Тунтова. Тя допълни, че водите се отвеждат към язовирите Цанков камък и Въча, които имат свободни обеми и на този етап могат да поемат тази вода, която прелива от Доспат.

По отношение на реките Марица и Тунджа засега няма опасност от преливане, каза Тунтова като се позова на петдневната прогноза, с която разполагат по наблюденията от системата за ранно предупреждение.

Очаква се най-високото равнище Марица да бъде достигнато след 9 април в района на Пловдив, Първомай и Харманли, но въпреки това, равнището ще бъде около код “жълто”.

Към Елхово е другата ситуация с относително завишено ниво от вятъра на река Тунджа, но също е под код “жълто” и няма опасност от преливане.

Повишени са нивата на реките в Смолянска област, но залети площи няма. Според кметовете на девинските села Селча, Михалково и Осиково обстановката в района е спокойна. Валежите не са повишили значително нивата на язовирите и залети площи и пътища няма.

Всички язовири и реки в Хасковска област са под контрол и имат достатъчно свободно количество, за да поемат евентуални високи води. Това съобщи заместник-областният управител Николай Нанев.

В язовир Ивайловград има повече от 1 метър до критичното ниво. И трите турбини на веца работят на пълна мощност и при влизащи около 160 кубични метра вода в секунда в язовира, от него изтичат по 280 кубика.

Река Марица при Свиленград е на ниво 120 сантиметра, което е 4 пъти под критичното, а река Тунджа е с ниво 3 пъти под критичното.

Няма опасност от преливане на реки на територията на Ловешка област. Заради валежите от дъжд незначително са се покачили нивата на реките в районите на Троян и Тетевен. В момента валежите са около 3 литра на квадратен метър, което не може да доведе до сериозно повишаване на нивата на водоемите в областта.

За понеделник синоптиците обявяват код жълто за силни валежи в Централна и Източна България.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?