Язовирът край Мещица ще бъде готов през януари

Язовирът край Мещица, Снимка: Правителствена информационна служба

Язовирът в района на село Мещица, област Перник, се укрепва и ще бъде напълно готов през януари следващата година, съобщиха от правителствената информационна служба.

При посещението си в района министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че в цялата страна се реконструират част от язовирите, за да се подобри техническото им състояние и да се осигури безопасността на хората. "Сега е суша, имаме години с наводнения, а тези язовири са като буфери," подчерта Борисов.

Премиерът бе информиран за модернизацията на контролната измервателна система на водоема. Тя се осъществява чрез поставяне на индикатор за нивото на водата, метеорологична станция, пиезометри за водно налягане и инклинометри. Това ще позволи изграждане на система за ранно предупреждение, която ще включва дистанционно наблюдение на водното ниво, деформации, филтрация по стената, валежи, температура на въздуха и скорост на вятъра.

Към настоящия момент в страната се ремонтират 90 водоема от фирма "Монтажи" към Министерството на икономиката, от които 15 язовира са вече готови. В края на януари се очаква да приключи реконструкцията на още 30-40 водоема в цялата страна.

По време на посещението в района стана ясно, че язовир "Студена" е достатъчно пълен в момента.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?