Йемен е изправен пред най-тежкия глад от десетилетия, предупреди ООН

Йемен е изправен пред най-тежкия глад от десетилетия, предупреди ООН

Йемен, който от понеделник е подложен на блокада от Саудитска Арабия, е изправен пред най-тежкия глад за последните десетилетия, който може да вземе милиони жертви, предупреди заместник-генералният секретар на ООН за хуманитарните въпроси Марк Лоукок, цитиран от Франс прес.

След изказване на заседание при закрити врата на Съвета за сигурност Лоукок заяви пред журналисти, че е поискал незабавното възобновяване на хуманитарната помощ за населението на Йемен, която е прекъсната от началото на седмицата.

Съветът за сигурност на ООН поиска от ръководената от Саудитска Арабия арабска коалиция в Йемен да остави отворени пристанищата и летищата на Йемен, за да може да се доставя хуманитарна помощ.

На свикано от Швеция заседание на Съвета за сигурност 15-те му членки изразиха безпокойството си от "катастрофалното хуманитарно положение в Йемен", заяви ротационният председател на Съвета – постоянният представител на Италия в ООН Себастиано Карди.

Водената от Саудитска Арабия арабска коалиция заяви в понеделник, че ще затвори всички достъпи по суша, вода и въздух към Йемен, за да спре доставките на оръжие за бунтовниците хуси, припомня Ройтерс. В отговор ООН посочи, че хуманитарните агенции не са били предварително уведомени за тази блокада на Йемен, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?