Йемен е изправен пред най-тежкия глад от десетилетия, предупреди ООН

Йемен е изправен пред най-тежкия глад от десетилетия, предупреди ООН

Йемен, който от понеделник е подложен на блокада от Саудитска Арабия, е изправен пред най-тежкия глад за последните десетилетия, който може да вземе милиони жертви, предупреди заместник-генералният секретар на ООН за хуманитарните въпроси Марк Лоукок, цитиран от Франс прес.

След изказване на заседание при закрити врата на Съвета за сигурност Лоукок заяви пред журналисти, че е поискал незабавното възобновяване на хуманитарната помощ за населението на Йемен, която е прекъсната от началото на седмицата.

Съветът за сигурност на ООН поиска от ръководената от Саудитска Арабия арабска коалиция в Йемен да остави отворени пристанищата и летищата на Йемен, за да може да се доставя хуманитарна помощ.

На свикано от Швеция заседание на Съвета за сигурност 15-те му членки изразиха безпокойството си от "катастрофалното хуманитарно положение в Йемен", заяви ротационният председател на Съвета – постоянният представител на Италия в ООН Себастиано Карди.

Водената от Саудитска Арабия арабска коалиция заяви в понеделник, че ще затвори всички достъпи по суша, вода и въздух към Йемен, за да спре доставките на оръжие за бунтовниците хуси, припомня Ройтерс. В отговор ООН посочи, че хуманитарните агенции не са били предварително уведомени за тази блокада на Йемен, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят