Йемен предотвратил терористичен заговор на Ал Каида

Йеменските сили за сигурност са предотвратили план на Ал Каида за превземането на ключови петролни и газови обекти, включително и експортни морски терминали, предаде Ройтерс в сряда.

Освен съоръженията за износ на гориво, терористите възнамерявали да превземат и редица градове на страната, включително столицата на източна провинция, съобщи правителствен представител.

Според медийния съветник на премиера Мухамад Салим Басиндауа, планът е предвиждал съоръженията да бъдат превзети от десетки бойци на Ал Каида, облечени в униформи на йеменската армия. Те трябвало да щурмуват в нощта на 27-ия ден на Рамазана, в неделя, след като взривят нефтопроводи и газопроводи в различни части на страната, включително в град Белхаф. Имало и план за завземането на ключови градове като Мукала и Баузир.

Йеменските сили са били приведени в пълна бойна готовност и е била засилена охраната на ключови обекти.

Съединените щати съобщиха преди дни, че американското разузнаване е прехванало послания, сигнализиращи за замисляни терористични атентати на Ал Каида, включително насочващи към базираната в Йемен "Ал Каида в Арабския полуостров". Това бе причината за затварянето на посолствата на редица западни страни в Йемен и региона.

Смята се, че мотивът за подготовката на атентатите е отмъщение за убийството на саудитеца Саид аш Шихри, втория човек в йерархията на Ал Каида в Йемен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?