Йемен забрани на САЩ да извършват антитерористични операции на негова територия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Йемен оттеглиха разрешението си САЩ да извършват на тяхна територия операции с цел борба с предполагаеми терористични групи в страната. Решението е взето, защото йеменските власти са разгневени от жертвите сред мирните жители вследствие на първата операция, разрешена от новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Зловещите снимки на деца, загинали, попадайки под кръстосан огън по време на 50-минутна престрелка, предизвикаха възмущение в Йемен.

Въпреки, че според Белия дом операцията е била успешна, прекъсването на операциите на специалните части ще затрудни Тръмп, който вече заяви, че планира далеч по-агресивен подход към ислямските екстремисти. Това повдига и въпроса дали президентът на САЩ ще разреши по-голяма автономия на Пентагона при избора и изпълнението на антитерористични мисии в Йемен. Американското военно ведомство поиска подобна автономия от президента Барак Обама през последните месеци от мандата му, но не я получи. Тръмп обаче изглежда склонен да даде подобно разрешение.

Белият дом не е коментирал реакцията на Йемен и все още определя операцията, чиято цел беше събиране на информация, като голям успех. Нито йеменските власти, нито Белият дом са обявявали официално оттеглянето на разрешението за извършване на операции, а говорител на Пентагона отказа да коментира.

Не е ясно дали решението на Йемен за прекратяване на американските наземни операции е повлияно от решението на Тръмп да включи страната в списъка на седемте държави, чиито граждани не се допускат в САЩ с указ, който се оспорва в съда.

Според американски представители забраната не се отнася до операциите с безпилотни самолети и не засяга американските съветници, които осигуряват разузнавателна подкрепа на йеменските сили и силите на Обединените арабски емирства. През 2014 г. правителството на Йемен временно забрани полетите на безпилотни самолети заради операции, при които загинаха мирни граждани. По-късно обаче те бяха подновени тихомълком и през последните години се извършват все по-често - знак, че Ал Каида на Арабския полуостров се смята за една от най-опасните терористични групи в света.

Йеменското правителство е ключов партньор на САЩ в борбата с тероризма, но сътрудничеството му не трябва да бъде на цената на живота на йеменските граждани и суверенитета на страната, подчерта в интервю пред "Ал Джазира" Ахмед бин Мубарак, посланик на Йемен в САЩ.

Специалисти по йеменската култура и политика предупреждават, че Ал Каида ще използва операцията, за да разпали антиамерикански настроения и да привлече повече привърженици.

"Използването на американски войници, големият брой жертви сред мирното население и пренебрежението към местната племенна и политическа ситуация подкрепя изявленията на Ал Каида на Арабския полуостров, че защитава мюсюлманите срещу Запада и може да засили антиамериканските чувства, а заедно с това и броя на хората, които могат да бъдат вербувани за членство в организацията", предупреди Международната кризисна група в доклад, разпространен миналата седмица.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?