Йеменското правителство ще участва в мирните преговори в Швеция

Йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади

Правителството на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади съобщи официално днес, че ще участва в предложените от ООН мирни преговори в Швеция с бунтовниците хуси , посочи външното министерство в комюнике, цитирано от Франс прес.

Правителството е изпратило до емисаря на ООН Мартин Грифитс писмо, което "подкрепя усилията за мир и съобщава за изпращането на делегация на консултациите (в Стокхолм), целящи намирането на политическо решение" на йеменския конфликт, се казва в комюникето.

Потвърждението за участие на правителството дойде, след като водачът на бунтовниците обяви спиране на военните операции, за да се даде шанс на усилията за мир.

Саудитският крал Салман заяви, че страната му подкрепя намирането на политическо решение за слагане край на войната в Йемен, предаде Асошиейтед прес. Кралят каза това в годишната си политическа реч пред Шурата - консултативен орган, обединяващ висши представители на държавата, армията и духовенството.

Монархът отбеляза, че Саудитска Арабия подкрепя политическо решение в съзвучие с резолюцията на ООН, която приканва шиитските бунтовници хуси в Йемен да се изтеглят от всички големи градове, завзети от тях по време на тригодишната война.

В речта си кралят обвини също Иран, че всява хаос в района.

Саудитска Арабия оглавява коалиция от арабски страни, воюваща срещу хусите от март 2015 г., с цел да възстанови на власт в Йемен международното признатото правителство. САЩ и Великобритания обаче отправят все повече призиви за край на конфликта, припомня АП.

Водачът на йеменските бунтовници Мохамед Али ал Хуси по-рано днес обяви, че организацията му прекратява ракетния огън срещу Саудитска Арабия в името на усилията за мир.

Ал Хуси каза, че подкрепяните от Иран бунтовници прекратяват атаките с ракети и дронове срещу саудитците и силите, верни на участващите в коалицията Обединени арабски емирства, по молба на специалния пратеник на ООН Мартин Грифитс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят