Йенс Шпан: Германия може да предотврати втора вълна на коронавируса

Йенс Шпан

Германия може да предотврати втора вълна на коронавируса през есента, ако хората останат бдителни, особено през летния ваканционен сезон, заяви днес германският здравен министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

Важно е германците да продължат да бъдат нащрек, когато пътуват в чужбина, каза на пресконференция Шпан, който изрази тревогата си, след като е видял кадри, на които се виждат как германски туристи са на парти през уикенда на испанския остров Майорка и игнорират правилата за спазване на социална дистанция.

"Разбирам нетърпението, но на партита рискът от заразяване е изключително висок. Ето защо трябва да опитваме, особено сега в сезона на ваканциите, да предотвратяваме случаите на заразяване. Не трябва автоматично да очакваме втора вълна през есента и зимата. Заедно, като общество, можем да предотвратим това, както вече веднъж направихме", изтъкна германският министър.

Над 15,5 милиона души са инсталирали на смартфоните си германското приложение за проследяване на контактувалите със заразени с вируса, а 500 хиляди души са си направили тест миналата седмица, каза още Шпан.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна със 159 и достигна 198 963, съобщи днес институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

През последното денонощие е починал един пациент, с което общият брой на жертвите на коронавируса в страната достигна 9064.

Споделяне

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?