Йоахим Гаук: Има предел на броя на бежанците, които Германия може да приеме

Йоахим Гаук

Германският президент Йоахим Гаук предупреди, че възможностите на Германия за приемане на бежанци имат предел, предаде Ройтерс. Германия се готви да приеме до 800 хиляди бежанци през тази година.

Снощното изявление на държавния глава, който до голяма степен има церемониална роля, но и силен морален авторитет, може да налее масло в огъня на бушуващия дебат какъв брой новодошли могат да бъдат интегрирани в германското общество.

"Искаме да помогнем. Имаме голямо сърце. Но има предел на това, което можем да направим", каза Гаук. "Възможностите ни за приемане на хора са ограничени, макар все още да не знаем къде точно е този предел", добави той.

Тонът на Гаук изглежда по-предпазлив от този на канцлера Ангела Меркел, която заяви, че Германия може да се справи с рекордния наплив.

Германският президент каза това след появили се признаци на напрежение между търсещите убежище. 14 души пострадаха в сбиване между групи бежанци в мигрантски център в германския град Калден, съобщи полицията. Бежанците са настанени в палатки на територията на неизползваемо летище.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?