Йоан Павел Втори почете мъчениците на комунистическия режим

По време на тържествената литургия на централния площад в Пловдив, изпълнен от над 10 000 поклонници, папата провъзгласи за блажени свещениците Камен Вичев, Йосафат Шишков и Павел Джиджов. Тримата са били набедени за шпиони, осъдени на смърт и екзекутирани през 1952 г. заедно с епископ Евгени Босилков, провъзгласен за блажен от Йоан Павел Втори през 1998 година. И до момента не се знае къде са погребани. След днешното им провъзгласяване за блажени, католиците ще ги честват всяка година на 13 ноември. Икона с образите на тримата бе закачена на олтаря, от дясната страна на папата, а младежки хор изпя в тяхна прослава химн.

Йоан Павел Втори каза, че заедно с тримата нови блажени чувства подтик да отдаде почит и на паметта на другите изповедници на вярата, чеда на православната църква, преживели мъченичеството по време на комунистическия режим. Техният принос на вярност към Христос сближи двете църковни общности в България, каза Светият отец.

"В този факт не може да няма частица икуменическо измерение. Икуменизмът на Светците и Мъчениците е може би по-убедителен от всичко останало. Общението на Светците говори с по-силен глас от причините, довели до разделението", каза Йоан Павел Втори.

Той призова католическата църква в България да помисли сериозно над възможността за създаване на семинария, в която младежите да могат да се подготвят за свещеници.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух, мир Господен да бъде с вас" - с тези думи Йоан Павел Втори откри тържествената меса. Главата на Римокатолическата църква отслужи Голямата Света литургия за Неделя на Света Троица по католическия календар, заедно с кардиналите от неговата свита, епископи и католически свещеници от България и чужбина. В литургията участваха и тримата български католически епископи.

Извън предварителния сценарий, за първи път в католическа литургия взе участие и пловдивският православен митрополит Арсений, който като домакин поздрави Йоан Павел Втори преди началото на месата. В знак на добра воля, по време на литургията на построения за целта подиум остана и ректора на Пловдивската духовна семинария епископ Евлогий.

В речта си пред множеството Негово високопреосвещенство Арсений припомни за загиналите Христови мъченици през 1 и 4 век точно по тези земи. Той подчерта значението на Витлеемовата звезда, вземайки повод от надписа над импровизирания католически олтар - "Ще вървя във Твоята светлина". Пловдивският владика призова да се преодолеят човешките грехове гордост и властолюбие и подчерта, че Христовата църква има само една глава, и това е Иисус Христос.

Арсений запази спокойствие на трибуната по време на службата, когато от името на папата неговият помощник прочете следните думи: "Възкръсналият Син изпрати от своя страна Светият дух в името на Отца, за да вложи в сърцата на вярващите желанието и очакването на вечния живот." Това е една от големите разлики между католици и православни, които не приемат, че Светият дух изхожда от Сина, а само от Отца.

Светият отец води богослужението от специален подиум от около 340 кв.м, наподобяващ вътрешността на храм, украсен с 324 разцъфнали хризантеми. На първото ниво на подиума бяха застанали кардиналите, а на второто ниво, където бяха положени амвон, олтар и трон в позлата, бе главата на Римокатолическата църква. Дървен кръст, висок 3,5 м, се извисяваше на сцената, на която бе и първото и единствено копие на чудотворната икона на Св.Богородица от Бачковския манастир, подарък за Папа Йоан Павел Втори от пловдивските граждани.

Папата заедно с католическото множество изповяда греховете си, помолиха се на Бога, заедно изпяха химн в прослава на господа и се помириха помежду си, ръкувайки се един с друг.

В началото на обръщението си папата отправи специален поздрав към митрополит Арсений, който присъства на литургията, и другите православни свещеници. С чувство на почит той се обърна и към верните на исляма "обожаващи и те също, макар по различен начин, единствения всемогъщ Бог".

Папата поздрави и представителите на държавната власт и им благодари за резултатния принос, без който по думите му нямаше да се осъществи неговото пътуване в България.

След това участващите в литургията католици по традиция се причестиха. Сред тях бяха и 350 деца от община Раковски и Софийско-Пловдивския диоцез, които днес получиха първо причастие по време на тържествената меса.

В богослужението бяха включени и православни песнопения, изпълнени от хор "Йоан Кукузел".

Тържествената церемония завърши с "Върви народе възродени" и "Многая лета", изпълнени от хора на католическата катедрала в Пловдив "Свети Лудвиг" и хор "Йоан Кукузел".

В пряко интервю по италианската телевизия говорителят на Ватикана Хоакин Наваро Валс изтъкна, че посещението далеч надхвърля очакванията. Той посочи, че е била изяснена особено важната за българите тема за така наречената българска следа и окачестви като великолепна срещата между Папата и Патриарх Максим. Според него е била осъществена не само крачка, а голямо придвижване в диалога с православието.

© Copyright Mediapool

<< Назад


Още по темата
Споделяне

Още от България