Йоханис и Дънчила са на балотаж за президент на Румъния

Клаус Йоханис

Сегашният държавен глава на Румъния Клаус Йоханис спечели първия тур на президентските избори, но ще се изправи на балотаж срещу бившия премиер Виорика Дънчила на 24 ноември.

Йоханис получава близо 37 процента подкрепа, а лидерът на социалдемократите и бивш премиер Виорика Дънчила е с около 20%. На трето място с около 13 процента се класира лидерът на третата парламентарна сила ”Съюз за спасение на Румъния“ Дан Барна, а на четвърто - независимият кандидат Мирча Дякону с около 9 на сто.

”Битката със социалдемократите не е приключила. Ще се срещнем отново след две седмици, като за следващия рунд искам да се обърна към тези, с които заедно протестирахме по улиците - излезте и гласувайте!“, заяви Йоханес.

"Ние показахме, че сме до румънците. Надяваме се, че през следващите две седмици ще са на наша страна, включително и тези, които днес бяха на друго мнение. Надявам се, че заедно ще спечелим изборите“, посочи от своя страна Виорика Дънчила.

Избирателната активност бе 48 процента. Румънците, живеещи в чужбина, демонстрираха висока активност - около 660 000 души са гласували през трите дни, в които можеха да направят това.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?