Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Йончева опровергана от Банов, че искал да "опрости" 700 хил. лв. на фирма

Говорителката на БСП пусна таен запис в опит да разобличи афера "Ало, Банов съм"

76 коментара
Сн.: БГНЕС

Говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева пусна тайно направен запис, който по думите ѝ разкрива корупционна схема от 2016 г., при която настоящият министър на културата Боил Банов в качеството си на зам.-министър "опрощава" поне 700 000 лева неустойка на фирмата, реконструирала "Ларгото".

Йончева нарече това "Аферата "Ало,... Банов съм"", очевидно търсейки аналогия с аферата "Ало, Ваньо", която пак тръгна от запис, в който се чуваше как премиерът Борисов нарежда на вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов да извади митничарите от завода за бира в Мездра на Михаил Михов – Мишо Бирата.

Банов отхвърли всички обвинения и съобщи, че вече има дело за неустойката. Той показа пред медиите исковата молба до Софийски градски съд от 17 януари 2017 г. до дружество "Антична Сердика", изпълнител на строителните дейности по проекта "Ларгото", изграден пред Министерския съвет. С нея се изисква 753 хил. лева неустойка за 33 дни забавяне в изпълнението на договора.

"От четири години съм рекетиран с някакви записи. Лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на дирекция "Европейски програми" в Министерство на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове, за несправяне, включително и с хипотези такива. Така че четири години съм рекетиран с този запис. Само че аз съм много спокоен и всички, които работят с мен, знаят, че аз не се поддавам на рекет", каза Банов.

Преди това прокуратурата светкавично се самосезира по разкритията на Йончева. Още днес прокурори ще посетят министъра на културата, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка. Ще се разследват длъжностно престъпление и безстопанственост. Ако се стигне до повдигане на обвинение, прокуратурата ще поиска министърът да бъде отстранен от длъжност, добави тя.

Два часа по-късно и.д. шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров и още двама души пристигнаха пред Министерството на културата с микробус на държавното обвинение. Тримата прекараха вътре около 2 часа. На излизане Петров заяви, че документацията за проекта била в огромен обем – около 66 класьора, като прокуратурата е поискала част от тях. "Определили сме срок до утре (четвъртък б.р.) да бъдат направени копия на същите, да бъдат комплектовани и да бъдат предоставени в прокуратурата", заяви той. Прокуратурата е взела и документите по гражданското дело за неустойката, което в момента е висящо пред апелативния съд в София.

Банов е присъствал, докато прокурорите са били в министерството, обясни Петров. "Писмени обяснения засега не са му снети. Ще се запознаем с документите и тогава ще преценим какво точно ще го питаме", заяви прокурорът.

Направеното в сряда разкритие на Йончева бе гръмко анонсирано от лидера на БСП Корнелия Нинова пред партийния конгрес в събота с думите, че става въпрос за корупция на министър и зам.-министър. Всички останаха с впечатление, че това са две различни лица, но се оказа, че е едно. Разкритието трябваше да бъде доказателство, че Йончева няма да бъде сплашена от повдигнатото ѝ обвинение за пране на пари от КТБ, което според социалистите е политическа поръчка на ГЕРБ заради разследванията на тяхната депутатка срещу управляващите.

Три "тайни" записа

Пресконференцията на Йончева в партийната централа започна с пускането на части от записите, направени от служител на министерството без знанието на Банов. За улеснение на журналистите им беше раздаден и текст с част от три разговора, в които участва Боил Банов, по онова време зам.-министър на Вежди Рашидов.

Единият разговор е от 24 март 2016 г. и е проведен в кабинета на Банов. В него участват още Татяна Цановска – и.д. директор "Дирекция правна", Ангел Ангелов – дирекция "Европейски програми" и арх. Мечкунов – ръководител на проекта от страна на Министерството на културата.

От този разговор става ясно, че има проблем заради забава на строителството с 33 дни и Министерството на културата (МК) трябва да иска от изпълнителя неустойка от 700 000 лв.. Банов обаче нарежда забавеното изпълнение на обекта да се покрие. "Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие", се чува от пуснатия запис.

Другият разговор е между Банов и Атанас Ангелов, който упражнява независимия строителен надзор на обекта от страна на ДЗЗД "Инвест консулт". Третият запис е между Банов и Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя ДЗЗД "Антична Сердика".

В тези два разговора се обсъжда как точно да се прикрие закъснението от 33 дни, така че фирмата да не плаща неустойка и всичко да бъде законно. Подразбира се, че с казуса е запознато и регионалното министерство, което е управляващ орган на оперативна програма "Регионално развитие". По тази причина от БСП заявиха, че МРРБ е било наясно със случващото се.

Елена Йончева каза, че е готова да предостави пълните записи без монтаж, след излъчването на разкритията ѝ по партийната телевизия.

Записите са годно доказателство, стига да поискаме

Записите на разговорите на Банов могат да станат годни доказателства, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова веднага след пресконференцията на БСП. За да се случи това обаче, трябва да им се назначи експертиза.

"По правило тези записи биха могли да се използват като годни доказателствени средства, но тъй като не са създадени в условията на СРС-та, начинът, по който ние бихме могли да ги приобщим като доказателства, е чрез назначаване на експертиза. Тази експертиза първо ще установи какви са думите, които са били използвани, и, разбира се, от кого, в случай че има сравнителен материал от глас. Т.е. тази експертиза ще установи и съдържанието, и авторството", обясни Арнаудова.

Позицията на прокуратурата в казуса с Банов рязко контрастира с поведението при други подобни случаи. Досега държавното обвинение винаги е търсило първо кой е направил записите. Така беше при скандала "Яневагейт", когато сайтът "Биволъ" публикува записи на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Същата бе реакцията на прокуратурата през 2013 г., когато се появиха записи от дома на премиера Бойко Борисов в Банкя. В тях участваха бившият земеделски министър Мирослав Найденов и някогашният градски прокурор на София Николай Кокинов. И в двата случая не бяха започнати разследвания.

Нарушил ли е законите авторът на записите?

Елена Йончева отказа да назове името на човека, направил записите. Уточни само, че по това време той е работел в МК, а днес е готов да съдейства пред прокуратурата, ако започне разследване.

Записите са дело на Ангел Ангелов, директор на дирекция "Европейски програми и проекти" по времето на министър Вежди Рашидов, разкри тайната Боил Банов. Той уточни, че Ангелов е бил уволнен от Рашидов заради гафове, несправяне с работата, включително и съмнения за направени от него тайни записи. Днес Ангелов работи в дирекция "Подбор на проекти" на оперативна програма "Наука и образование", която има проблеми с усвояването на евросредствата през настоящия програмен период.

Не стана ясно защо Ангелов е решил точно сега да предостави записите на БСП, след като ясно е съзнавал, че върши незаконни неща.

"Този запис е направен от негов служител, защото те ясно са разбирали, че подписват незаконни книжа. И записът, предполагат (служителите на МК – бел.ред.), че един ден може да послужи за тяхна защита. Поради тази причина е направен този запис", каза Йончева.

Съгласно Наказателния кодекс всеки, който участва в съставяне на документи с невярно съдържание, носи наказателна отговорност. Този въпрос обаче не беше коментиран от Арнаудова, която заяви, че прокуратурата е готова да предостави защита на въпросния служител: "Този служител, който си е замълчал, може би има някакви аргументи за това свое поведение. Ние ще положим усилия да установим кое е лицето, ще вземем всички мерки за неговата сигурност, ако той все още се притеснява за здравето или за положението си в обществото. Ще бъдат снети обяснения от всички лица, до които достигнем и които желаят да съдействат".

Според говорителката на главния прокурор не е престъпление това, че служителят, направил записа с Банов, си е мълчал три години. По думите ѝ в НК е описано подобно престъпление – недоносителство. Въпросната разпоредба предвижда наказание за всеки, който знае, но не съобщи за престъпление. Този текст обаче засяга само съобщаването за определени престъпления – фалшифициране на пари, държавни облигации и други ценни книжа.

Според депутата от БСП Пенчо Милков анонимният служител от МК не е използвал записа за рекет, а предаването му три години по-късно се наричало "забава", която била продиктувана от страх. Йончева допълни, че хората са се страхували от саморазправа, но вече стават смели и в БСП постъпили редица сигнали за различни нарушения.

Какво се разбра от аферата "Ало,...Банов"

Реконструкцията на втория и третия етап от античния комплекс "Сердика" се изпълняваше със средства от оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г. Финансирането беше в размер на 12.3 млн. лв. Изпълнението на обекта закъсня заради проекта и обжалването на тръжната процедура.

В крайна сметка за изпълнител беше избрано дружеството ДЗЗД "Антична Сердика", в което варненската "Пътища и мостове" държи 50 на сто. Останалите участници са държавната фирма "Реставрация" (30%), "Пътстрой-Варна" (10%) и "Финанс Груп 2013" (10%).

Публично се обясняваше, че проектът се бърза, за да не се загуби европейското финансиране, но практически се работеше на етапи, заради проблеми със съгласуването на проекта.

От всичко казано в сряда от двете страни, се разбира следното. Най-вероятно МК също е имало вина по забавянето на обекта, заради проблемите с проектирането и материалите, които да се използват. След установяване на закъснението от 33 дни, министерството вероятно се е консултирало как да постъпи с управляващия орган – МРРБ.

От откъслечните записи се подразбира, че на Боил Банов му е препоръчано тези 33 дни да бъдат разнесени назад във времето със спиране на строителството на обекта по различни причини. В практиката най-често се използват неподходящи метеорологични условия.

Допълнителен проблем е бил и фактът, че Министерството на културата е било превело пълната сума на изпълнителя и, за да си я върне, е трябвало да води дела, които по думите на Банов е можело да продължат години. В този случай въпросните около 700 хил. лв. е трябвало да бъдат извадени от бюджета на МК и върнати на МРРБ. Именно заради това се стига до решението за разнасяне на забавата назад във времето.

След окончателното приключването на обекта обаче Агенцията за държавна финансова инспекция му прави проверка и установява нарушения. Тогава МК завежда дело срещу обединението "Антична Сердика" за забавеното предаване на обекта и неточно изпълнение на договорените строително-монтажни работи. Искът е за 754 хил. лв. - неустойката, за която БСП твърди, че МК не си е потърсило от изпълнителя.

На първа инстанция ведомството на Банов губи делото. Софийският градски съд отхвърля иска и постановява то да плати на фирмите от консорциума 26 хил. лв. разноски. Министерството е обжалвало пред по-горната инстанция - Апелативния съд, като в момента се чака насрочване на делото.

След приключването на ремонта по обекта имаше множество дефекти, които трябваше да бъдат отстранявани - разбити плочки, течове, липса на осветление и счупени стъкла на купола. Оказва се, че по договора и поддръжката на обекта има спорове между МК и консорциума "Антична Сердика" кой трябва да поправи тези неща.

Банов с оставка, но не от чувство на вина

Министърът на културата нарече изнесената от Йончева "афера" "евтин компромат", "помия на посредствеността" и "опит за гавра".

Той все пак заяви, че подава оставка "не от чувство на вина, а защото така се прави". Междувременно от ГЕРБ заявиха, че стоят зад Банов и обвиниха Йончева, че се е превърнала в "пощенска кутия за фалшиви новини".

Боил Банов обяви, че е готов да заведе дела срещу служителя на министерството, изнесъл записа, както и срещу Йончева.

"Записът на Йончева е евтин компромат. От хилядите оперативки, които съм правил, вероятно могат да се скалъпят още 56 записа", коментира той.. Добави, че от четири години го рекетират със записи и отрече да са опрощавани пари на изпълнителите на проекта.

"За всички закъснения по проекта са заведени искови молби. Лицето Ангел Ангелов в Министерството на културата ме рекетира 4 години. Готов съм да заведа дела срещу Ангелов, срещу всеки, срещу тази депутатка - как ѝ беше името", заяви Банов.

И добави: "Към мен рекет, сплашване не минава. Никога не е минавал и никога няма да мине независимо какво правя в тоя живот. Не приемам този опит за гавра".

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов каза: "Сега проверих през правната дирекция, подписал съм веднага, след като се върнах от лечение в Германия. Подписал съм заповед да се заведе дело, за да се изплати неустойка за забавени срокове и втора инстанция чакаме, така че съм реагирал, а за всичко останало въпросите са към друг".

Ангелов: Нямам отношение към записи, ще съдя Банов

Самият Ангел Ангелов обаче заяви пред БНТ, че до този момент, като държавен служител никога не е уволняван и винаги е получавал най-високи оценки за качеството на работата си. Той каза, че няма отношение към записи, приема като клевета изказванията на Банов и Рашидов и ще заведе дела за набеждаване и клевета.

"Предвид започналата прокурорска проверка бих дал само показания пред съответния прокурор, ако бъда поканен в качеството на свидетел. Единственото, което мога да кажа е, че на записа разпознавам автентичния глас на г-н Банов, мисълта му тече ясно и последователно и за фактите, които той предлага да се променят, да се изменят служебни документи, данни със сигурност може да се открият в докладите на АДФИ. Дали и кого са дали на съд от Министерство на културата не мога да знам, защото отдавна съм напуснал Министерство на културата", коментира Ангелов.

"Тези пари не са онези пари"

След като Банов съобщи за делото, социалистите влязоха в обяснителен режим по обвиненията си дали неустойката е била опростена или не.

Според тях на министерството се наложило да подаде иск срещу строителя заради доклад на АДФИ. Този доклад обаче не засягал забавянето, което Банов прикрил, твърдят от БСП.

"Ние показахме, че това, за което се говори в този запис, се е случило и на практика", каза социалистът Димитър Данчев. Той обаче отказа да коментира думите на Банов, че записът е "скалъпен" и че е бил даден на БСП от уволнен служител, който го е изнудвал 4 години.  Данчев дори обясни, че сумата е повече от 700 000 лева, ако към нея се прибави и гаранцията за изпълнение, която е над 300 хиляди лева.

"Ще отговорим на всички въпроси утре", обеща той с уточнението, че в четвъртък Корнелия Нинова ще представи всички детайли около разследването.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

76 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 09:42 на 31 януари 2019 от автора.
  #76
 2. pepe
  #75
  Отговор на коментар #74

  Е, сигурно тогава без хляб и без зрелища ще е по-добре?А управляващите да бъдат оставени /от робите/ да си крадат на спокойствие. Да не им се нарушава "психологическия комфорт". :) Така ли трябва да е? Страхувам се, че не си даваш сметка, че "нормалната политика" винги е минавала през голяма доза "шоу" - то е неизбежна част от публичността /трудно можеш да очакваш да "заангажираш масите" само със суха статистика/. Не е лошо, човек от време на време да слиза от облаците, в които неговото "аз" често витае /били те "интелектуални" или облаци на "праведността и справедливостта"/ на земята. :)

 3. Чалгаристан
  #74

  Хлеб и зрелища за робите. Едните вярват на БСП, другите на ГЕРБ. Двете са подчинени на ДПС, но водят война по между си. Накрая идват избори изкуственото напрежение, медиите и социолозите пораждат достоверност на резултатите и фалшификацията отново закрепя като първа и втора две крила на БКП. За 100 години 3 пъти БКП фалира България и още няма алтернатива в топ 5 на избори. Днес от 5 партии в парламента всичко е едно и също. Пък вие чакайте Йончева да ви спаси. Сеираджии. Е за тва сте лидери по смърт

 4. Ilia Iliev_fb
  #73
  Отговор на коментар #71

  Да добавя!Тук става въпрос за поредната постановка!Нито има престъпление нито има нещо .Не защото няма , има.Но защо са избрали такъв неопределен случай!Нито БСП, или ГЕРБ или ДПС или атака и патриоти могат да водят нещи подобно!И защо?!?!Ами защото всички го правят това.И ако почнат компроматна война срещу дргите, то отговорът им ще бъде подобен!Това бихме искали да го видим.ха ха хаЩе има да чакаме!

 5. pepe
  #72

  Хубаво шоу се получава, когато властниците се чувстват притиснати от гражданското общество и стават до толкова притеснени, че започват да се дерат едни други /"като котки в чувал", както се казва/. :)
  Така трябва да е винаги. Само така си изкарват "кирливите ризи" наяве.
  Сигурно и при Йончева не всичко е чисто /за 25-те милиона, подозирам, че това за 700 хиляди е било само предупреждение/, и Боил Банов се е опитал да прикрие някой "свои хора", но нещо не се е получило или някой е решил, че "своите

 6. Ilia Iliev_fb
  #71
  Отговор на коментар #68

  Защо всичко е 'ха ха ха'.Ами всичко е такова!Ето тук калъпират българина !Но на какво !ха ха ха Ниво на маймуна!И какво се прави в цирка!Плаче,реве,смее или вика?В цирка се смее.Или с тези кукли -на куклен театър какво се прави?Да не би да е комедия-истински артисти ли имаме.ха ха ха Унгарците имат истински театър с съвременна режусира с истински артисти!А нашите са кукли на конци.Да ръкопляскам ли на кукловода !ха ха ха

 7. Dedoto
  #70
  Отговор на коментар #67

  Костовистки малоумник! Ходи някъде да правиш някои орални работи! Ти и без това за друго не ставаш...

 8. Dedoto
  #69

  ОПРОВЕРГАНА, АМА САМО НА ПРИКАЗКИ! НА ТОЯ СВЯТ, ОБИКНДВЕНО НЯМА ПРЕСТЪПНИК, КОЙТО ДА ПРИЗНАЕ, ЧЕ Е ПРЕСТЪПНИК! ГЕРБ - ГРАБЯТ ЕВРОПА, РАЗСИПВАТ БЪЛГАРИ!!!

 9. lia Iliev_fb "ха ха ха "

 10. Какво очаквахе от отрочетата на БКП !? Псевдо левите "цоциалисти" от БСП обвиняват фалшивата десница на другарите от обоза на БКП, пребоядисали се в „Граждани за Европейско Развитие на България“(ГЕРБ). Хляб, ракийка, мезе и зрелища за мъдрият мат´рял...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.