Йончева пак ще вика Борисов в Брюксел

Елена Йончева, сн. БГНЕС

Евродепутатът Елена Йончева, която е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, ще предложи премиерът Бойко Борисов отново да бъде извикан в Европейския парламент заради корупционните скандали в България. 

Йончева обясни, че групата за мониторинг върху върховенството на закона е изслушала редица премиери, но не и българския, защото по думите ѝ той "се е скрил".

Тя уточни, че тази група продължава да наблюдава страната ни и се очаква ново заседание през декември, като тя ще предложи министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан. 

Борисов и главният прокурор Иван Гешев бяха извикани в комисията LIBE и през август, но те не се явиха пред евродепутатите и  изпратиха външния министър Екатерина Захариева, заместник-главния прокурор Красимира Филипова и сегашния министър на правосъдието Десислава Ахладова.

Йончева коментира и разгледаното от правната комисия на Европейския парламент искане за отнемането на имунитета ѝ.

"Това искане от страна на българската прокуратура е отправено към ЕП. То е направено от Сотир Цацаров. Това е изцяло политическа поръчка. Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да каже кой е поръчал аз да бъда изгорена. По отношение на процедурата в Европейския парламент, това е рутинна процедура. Има много искания за сваляне на имунитета на евродепутати", каза Йончева.

"След "Барселонагейт" започна моето преследване от прокуратурата, това не е мое разследване, но аз поех от един етап ангажимент, като български депутат, да го продължа", обясни тя.

По думите ѝ тя е подала сигнал до съда в Страсбург, че обвинението ѝ е политически мотивирано и несъстоятелно. Чухте премиера Борисов в един запис, където той твърди, че трябва да бъда изгорена, той буквално използва тази дума. Той е дал такава заповед", каза Йончева. 

"Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да откаже, кой е поръчал аз да бъда изгорена. Относно процедурата – това е рутинна практика, разглеждат се редица искания за сваляне на имунитети", каза Йончева и уточни, че процедурата отнема няколко месеца, преди депутатите да гласуват решението си в пленарна зала. 

Йончева добави, че разглеждането на нейния случай се е забавил заради пандемията, но тя много се радва, че процедурата е започнала, за да се изясни казусът. 

Тя заяви, че не се притеснява имунитетът ѝ да бъде свален и да бъде съдена. 

"В българския парламент се отказах от своя имунитет, прокуратурата имаше пет месеца и не направи нищо. Аз дори не знам в какво се състои това обвинение, защото то е абсурдно. Обвинението дойде, след като осъдих г-н Борисов за клевета и започнах разкрития за корупция", посочи евродепутатката.

"Сега съм в черния списък на властта, на това авторитарно управление, не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в Европейския парламент. Колегите ми се доверяват и аз съм докладчик по едни от най-важните теми – за медиите, за създаването на нова агенция по убежищата, за издаването на "златни паспорти", за създаването на обща европейска отбрана", добави тя. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?