Йонко Грозев: Случаят "Мирослава" показва още веднъж погрешната политика на МВР

Йордан Бакалов: Големият мит, че няма отвличания, бе разбит

Случаят с отвличането и убийството на Мирослава в Перник показва погрешната политика от последните две години МВР да се старае да реализира максимално разследванията си в медиите, коментира адв. Йонко Грозев пред БНР в неделя.

"Вместо стремежът да е максимално към събиране на доказателства и реализиране в съд, се започна една атака срещу съда, за това, че напълно не може да му се доверим и реализацията на разследванията до голяма степен се случва в медиите, следвайки политически цели. Това е крайно негативно. То в крайна сметка обръща всичко с краката нагоре и унищожава възможността да имаме реално наказателно преследване, реално санкциониране на извършителите на такива тежки престъпления, нещо, което в дългосрочен план е крайно неприятно", коментира известният български правозащитен адвокат.

Междувременно в Перник се проведе трети протест по повод убийството на 18-годишното момиче. Присъстващите приятели, близки и роднини на Мирослава заявиха, че ще продължат всяка седмица до залавяне и налагане на справедливи наказания на всички участници в убийството на Мирослава. Те са получили подкрепа и от много хора от други градове в страната.
Това е битка за всички български деца, заяви майката на Мирослава Емилия Шумкова. Тя е притеснена от факта, че е открито мъртво още едно дете - 11-годишният Станислав Мирчов от видинското село Лагошевци.

Мирослава Николова бе отвлечена на 7 ноември миналата година. Тялото ѝ бе намерено на 12 януари тази година, като същия ден Стойчо Стоев – Чочо, арестуван по подозрение за убийството ѝ, мистериозно се самоуби в присъствието на полицаи при повторен обиск в дома му. Като обвиняем за жестокото убийство бе привлечен Марио Любенов – Заека, за който обаче ще се чакат още поне 20 дни експертиза дали наистина страда от шизофрения.

На фона на многобройните противоречия, свързани с разследването на убийството, както и скандални коментари на премиера по случая, опозиционни партии в парламента поискаха временна анкетна комисия и излушване на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Очакваме да чуем истината, коментира депутатът от СДС Йордан Бакалов в неделя пред БНР. "Ако управляващите бяха поискали изслушване веднага след случая, нещата нямаше да ескалират до тук. Големият мит, който ГЕРБ лансира в публичното пространство, че няма отвличания, бе разбит. Не само, че има отвличания, но те са с трагичен край. Има една хубава българска поговорка - " Никога не дърпай дявола за опашката", каза Бакалов. От ГЕРБ правеха точно тава в продължение на 2 години и заради това след изчезването на момичето два месеца са работили по друга версия. След обществения натиск започнаха да работят около периметъра на семейството”, каза Йордан Бакалов

"Около една седмица Народното събрание не реагираше по този случай. Опозицията също беше толерантна, за да може полицията да си свърши работата по досъдебното производство. Но през тази седмица кой и какво ли не изговори и все повече лъсваше истината, че нещата не се развиват в рамките на закона. Това е и причината да поискаме анкетна комисия. Нека да видим какви са отговорите извън драмата и трагедията. Отвличането е престъпление като всяко друго, но е добре нещата да са ясни и публични", коментира депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?