Йонко Иванов: Системата "бонус-малус" ощетява добрите шофьори

Йонко Иванов. Сн. БГНЕС

Системата "бонус-малус" при изчисляване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е морално остаряла, а в предлагания в България вариант няма да подобри пътната обстановка, няма да поощрява добрите шофьори и единствено ще облагодетелства застрахователите. Това заяви пред БНР Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Ден по-рано от Комисията за финансов надзор предложиха проект на системата, която предвижда с до 25% по-евтина "Гражданска отговорност" за изрядните шофьори и ръст на цената на полицата с до 400% за тези, които извършват тежки нарушения.

Според Иванов обаче водещият принцип няма да е "бонус", а "малус". Според него системата няма да поощри добрите водачи и съответно да подобри пътната обстановка в страната. Той е на мнение, че ръст на цената на застраховката трябва да има за онези шофьори, които причиняват катастрофи, а не за нарушения на пътя като говорене по телефона. Иванов даде за пример, че един човек може да е хванат да приказва по телефона си по време на шофиране няколко пъти, но да няма нито едно пътно-транспортно произшествие.

"Вместо да подобри поведението на водачите и да доведе до по-малък брой на загиналите, тя цели да ощети шофьора, който невинаги е виновен", заяви Иванов.

Той допълни, че в страни като Германия цената на застраховката се определя според рискови фактори като възраст или пол на шофьора. Освен това не се наказва колата. В предложения от КФН вариант се предвижда за автомобилите на шофьори с нарушения да продължи да се плаща скъпа застраховка дори и след като сменят собственика си.

"Пистолетът никога не стреля сам. Някой го натиска. Ние наказваме пистолета. Ние наказваме автомобила, а не водача", смята Йонко Иванов. Според него като цяло системата "бонус-малус" си е изпяла песента, тъй като се прилага в Западна Европа от десетилетия. Според него у нас тя се въвежда само за да се облагодетелстват застрахователите, които без основание повишили цената на "Гражданската отговорност" в последните месеци.

"Защо се качи застраховката на 400 лева? Откакто влезе решението на ВАС (разширява кръга на роднините, които имат право на обезщетение за нанесени неимуществени вреди - б.а.) има ли влязло в сила обезщетение над 1 милион лева за някой от всичките тези хора, за които се нададе вой, че трябва да бъдат обезщетени? Или просто на застрахователите им се намали малко печалбата и те надигнаха вой до небето, за това как да си напълнят паничката, която малко ще се изпразни", коментира Иванов.

Според него поскъпването на "Гражданската отговорност", включително и заради системата "бонус-малус" ще доведе до социално напрежение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес