Йордан Бакалов иска глоби за общините, които не са взели мерки срещу наводнения

"Няма как да продължаваме да бягаме след събитията", смята вътрешният министър

Снимка: БГНЕС

Общините, които не се съобразяват с предписанията на компетентните органи и не взимат превантивни мерки срещу наводненията, трябва да понасят някакви санкции.

Тази теза лансира в понеделник пред БНТ вътрешният министър Йордан Бакалов, след като поредна водна стихия взе три жертви, този път в Бургас.

"Равносметката – за тези два дена изминах 1200 км в засегнатите райони – определено мога да кажа, че има общини, които явно са си свършили работата и в които се вижда, че водата по улиците се поема от шахтите, докато има общини, които явно не са си свършили тази работа и от там вече както се казва, в коритата на реките вода няма, а по улиците – до колене", заяви МВР шефът.

По думите му преди повече от седмица е изпратил писма до общините да си почистят коритата с поименен списък какво трябва да се направи – дерета, канализации, речни корита.

"Втората заповед, която пуснах след това е моите инспектори да проверяват и правят допълнителни предписания, но определено мога да кажа, че на този етап няма как да санкционирам. Определено една от възможните промени, която ако се възприеме, е да има възможност да се налагат санкции, защото тази система трябва така или иначе да бъде изградена", добави Бакалов.

Той е поискал от секретаря на междуведомствената комисия по бедствия да изготви справка за това колко пари са били похарчени през последните 10 г. за финансиране на щетите от бедствията. Според министъра сумата надхвърля 1 млрд. лв., а в същото време предпазни мерки продължават да не се взимат.

"Да, наистина природата удари тези общини, но аз съм на мнение, че независимо, че не можем да се борим пряко срещу нея, можем поне да вземем мерки предварително, които да минимализират загубите и от там самите хора да не търпят такива щети, защото за мен и определено няма как да продължаваме да бягаме след събитията, няма как държавата да има тези финансови възможности, с които след това да възстановява", каза още служебният вътрешен министър.

Според него реакцията на общините при кризи сериозно се е влошила след създаването на Министерството на извънредните ситуации в мандата на тройната коалиция.

Споделяне

Още от България