Йордан Динев взима най-високия държавен орден като полковник от резерва

Красимир Каракачанов открива паметник на хан Тервел, направен от фондацията на бизнесмена

Йордан Динев

Единият от собствениците на едно от най-големите български яхтени пристанища Йордан Динев ще получи най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" първа степен.

Предложението е на правителството, а президентът Румен Радев трябва да издаде указа за награждаването му, съобщи правителствената информационна служба.


Решението на кабинета е взето по предложение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той го мотивира със заслугите на Йордан Динев "за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква", е посочено в правителственото съобщение.

Оказва се, че Йордан Динев, който публично е известен като един от големите строителни предприемачи на ваканционни селища, е полковник от резерва. Той е получил това почетно звание от бившия вонен министър Николай Цонев през 2009 г. Тогава с него той отличи още примата на българската естрада Лили Иванова и министъра на извънредните ситуации по това време Емил Етем, обясниха от военното министерство пред Mediapool.

Мотивът за ордена на Йордан Динев е, че "подпомага изграждането на монументи, паметни плочи и барелефи, посветени на българската бойна слава и на воинската чест. Допринася за изграждането на четири православни храма, помага на десетки църкви, превърнали се в действени духовни средища". "За тази негова дейност о. р. полковник Йордан Динев е награждаван от Министерство на отбраната с различни отличия", се казва още в правителственото съобщение.

По-късно от военното министерство съобщиха, че вицепремиерът Красимир Каракачанов ще открие паметник на хан Тервел в Свети Влас в четвъртък, който е дело на фондация "Българска памет" на братята Йордан и Динко Диневи. Каракачанов е председател на Националния инициативен комитет за честването на 1300-годишнина от победата на хан Тервел над арабите, с която българският владетел спасява не само България, но и Европа от нашествието на арабския халифат.

Според публикации в онлайн медии, за удостояването на Йордан Динев с орден "Стара планина" първа степен е имало подписка, подкрепена от бивши царски депутати.

На 25 юни по-малкият от братя Диневи отпразнува с парти на брега на морето 50-годишен юбилей. От качените във "Фейсбук" снимки се вижда, че на него е присъствал бившият външен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Соломон Паси.

С връчването на ордена един от едрите бизнесмени, свързани с българския преход, ще се нареди редом до Петър Манджуков, Тодор Батков, Симеон Пешов и покойният вече Лъчезар Цоцорков, които също получиха орден "Стара планина".

Йордан и Динко Диневи са собственици на "Диневи Груп". Легендата, която двамата братя разказват за успеха си, звучи като тази за ябълката и Рокфелер. През 1988 г. взели заем и построили първия си хотел. После дошла демокрацията и го продали, а с парите построили два. И така лека полека логото на фирмата им се изписало на редица сгради, хотелски комплекси и вилни селища на много места по Черноморието, в Пампорово и няколко големи български града, а след това и по румънското Черноморие. Днес в бизнес империята на братя Диневи влизат общо 52 дружества с разнородна дейност.

По времето на тройната коалиция – през 2006 г. двамата братя успяха да извоюват малкото морско село Свети Влас да стане град. Това беше необходимо, за да могат да построят яхтеното си пристанище. Преди това по спорен начин успяха да се сдобият с акт за собственост на 24.6 декара земя, част от които са в морето, за да могат да го построят. Това стана с помощта на тогавашните министри на регионалното развитие Асен Гагаузов и на транспорта Петър Мутафчиев - и двамата от БСП.

Освен със скъпите си яхти, братя Диневи са известни и с огромния си автопарк от скъпи автомобили, които са с номера 3333, както и със строителството на църкви.

В интервю преди години Йордан Динев заявява, че в България може да успееш с честен бизнес.

Споделяне

Още по темата

Още от България