Йордан Лечков няма да напусне кметския пост

Йордан Лечков няма да напусне кметския пост

Кметът на Сливен Йордан Лечков, срещу когото бяха повдигнати 7 обвинения, заяви в понеделник, че няма да подаде оставка и ще иска отвод на съда по делото срещу него. На пресконференция в Сливен той съобщи още, че общинската администрация "се готви да излезе на протест срещу действията“ на обвинението.

"Имам основания да искам отвод на сливенския съд“, каза Лечков, но не уточни защо. Той отказа и коментар по повдигнатите срещу него обвинения, защото "коментарът трябва да направят прокурорите“. По думите му разследването срещу него е "цирк“.

Преди три дни прокуратурата поиска отстраняването му от длъжност, за да не пречи на разследването. "Ако има някакво обвинение, то трябва да се докаже", настоя Лечков, който "не вижда смисъл" да подава оставка. По думите му обвинението е "на страна на опонентите" му, които обаче така и не назова.

Той изрази и съмнения относно подписката, която тече в града срещу него и в която се иска оставката му като кмет. Според организаторите ѝ обаче тя е подкрепена от 16 -20 хиляди души.

Лечков обеща, че догодина ще бъдат изградени всички водопроводни и канализационни мрежи в града, срещу чието безогледно разкопаване недоволстват жителите на Сливен.

В телефонен разговор пред БНТ той каза, че очаква скоро да бъде обвинен “и за падащите звезди”. Лечков обвини окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов, че имал личен мотив за атаката срещу него.

Преди повече от седмица в хода на разследванията срещу него кметът обяви, че е подал сигнал до ДАНС и инспектората на прокуратурата за нередности в дейността на Стефанов.

В понеделник от съда съобщиха, че делото е разпределено на съдия-докладчик, който се запознава с материалите по него и до края на деня вероятно ще бъде обявена дата за разглеждането на искането на прокуратурата.

В края на миналата седмица прокуратурата поиска отстранява на Йордан Лечков длъжност заради предявените срещу него 7 обвинения за извършени престъпления по служба. По искането за отстраняване съдът трябва да се произнесе в едноседмичен срок.

Според държавното обвинение сливенският кмет е ощетил бюджета с милиони.

Миналата седмица кметът дори настоя премиерът Бойко Борисов да отиде в Сливен и сам да го провери, а тази събота Борисов заяви, че няма да има "политически чадър" над никого и всеки, който е нарушил закона ще си понесе наказанието.

Споделяне

Още по темата

Още от България