Йордан Лечков с пета оправдателна присъда по кметските дела

Йордан Лечков с пета оправдателна присъда по кметските дела

Йордан Лечков излезе окончателно невинен от пето дело в последните 5 години, съобщи сайтът "Правен свят". Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила оправдателната присъда срещу бившия кмет на Сливен по обвинението, че е ощетил общината с над 671 000 лева, показа справка на "Правен свят".

Това дело бе гледано от ВКС за трети път, Върховният съд на два път връща казуса на Апелативния съд в Бургас. Лечков бе подсъдим за нарушаване на Закона за общинската собственост, като е предоставил за ползване без наем сгради на бившите казарми в града на на четири частни фирми.

ВКС смята, че от третия опит съдът правилно е приел за негодни събраните от прокуратурата доказателства, основани само на предположения и слухове. До оправдателната присъда на Лечков се е стигнало и заради сбъркано обвинение.

В обвинителния акт съдът е констатирал смесване на понятията "наруши" и "не изпълни служебните си задължения" по отношение на извършеното от Лечков. Според магистратите така бившият кмет на Сливен е бил поставен в невъзможност да организира ефективно защитата си.

В същото време обаче в съдържанието на обвинителния акт е имало данни за продължавано престъпление по служба в период, за който пък Лечков няма повдигнато обвинение, отчитат върховните съдии.

Споделяне

Още от България