Йордан Лечков се меси в разследване за злоупотреби в община Сливен

Йордан Лечков се меси в разследване за злоупотреби в община Сливен
Кметът на Сливен Йордан Лечков (избран с подкрепата на ГЕРБ) официално поиска отвод на прокурора Пламен Стефанов, който води разследване за евентуални злоупотреби при обществени поръчки на община Сливен. През февруари окръжната прокуратура в града направи обиски в няколко стаи на кметството в опит да намери документация за сключвани от общината поръчки. Това стана в рамките на досъдебно производство за престъпления по служба срещу неизвествен извършител, което и до този момент се води в тази форма.

С действията си кметът се намесва официално като заинтересована страна в разследването, въпреки че то не се води срещу него.

Самият Лечков обясни в понеделник, че поискал отвода на прокурора Пламен Стефанов заради подозрението му, че имал "личен мотив" във воденото разследване. Делото заедно с иска за отвод е изпратено за мнение в Апелативна прокуратура-Бургас.

"Считам, че този прокурор има личен мотив срещу мен. Не са ме избрали органите на прокуратурата или съда, а гражданите. Нямам угризения, че съм направил нещо нередно. Стига само с тези кметове, дайте да видим как живеят прокурорите. От тях защо се страхувате", заяви пред местните медии Лечков, цитиран от сайта "sliven.info".

При акцията в общината на 17 февруари разследващите не успяха да намерят необходимите документи, защото те не са намираха в стаите, за които имаше разрешение да се обискират.

"Влизат в общината и стресират хората. Не съм скътал аз всички данъчни проверки и по САПАРД и защо са били скътани установените закононарушения преди 1, 2 или 5 години", коментира още кметът. По думите му същият прокурор вече почти три години се занимава само с общината и това също говорело за личен мотив.

"Аз празни приказки не коментирам", заяви прокурорът, цитиран от "Дарик". Необходимите за разследването документи все още не са предоставени от кметството, а съдът не е дал разрешение за ново претърсване.

Веднага след акцията през февруари Йордан Лечков коментира, че не се притеснява от проверките на прокуратурата и дори призова магистратите да си вършат добре работата. Той спомена, че от държавното обвинение са искали документацията за сключено рамково споразумение между общината и няколко фирми през 2007 година. Тогава той обясни, че като кмет отговаря за архива и ако разследващите отправят искането по нормалната процедура, документите ще бъдат предоставени.

Споделяне

Още от България