Йордан Лечков върнат на кметския пост

Йордан Лечков върнат на кметския пост

Апелативният съд в Бургас върна във вторник Йордан Лечков на кметския пост в Сливен. Решението не подлежи на обжалване. Той прекара извън кметството 69 дни, след като бе отстранен на 21 април.

Според съда до този момент няма категорични данни към момента, че Лечков оказва натиск върху свидетели, пречи на събирането на доказателства или укрива документи. Поради тези причини е отпаднала и необходимостта той да бъде държан настрана от общинските дела.

В началото на април Окръжната прокуратура в Сливен му предяви седем обвинения, сред които злоупотреба със служебно положение, нецелево разходване на бюджетни средства и съставяне на официален документ с невярно съдържание. Лечков бе обвинен и за търговия с влияние.

Докато пребиваваше извън общината, бившият футболен национал отправи редица призиви към отговорни фактори в държавата да се заемат с неговия случай. Той поиска от главния прокурор Борис Велчев да се назначи нов окръжен прокурор на Сливен, за да спрат "магистратите да правят кариера на негов гръб".

Отстраненият кмет обясни, че с бездействието на прокуратурата в лицето на наблюдаващия делото прокурор се потъпква демокрацията. В конкретния случай той имаше предвид зам.-окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Лечков определи "атаките" към него като политико-икономически и заяви, че не се притеснява дори да бъдат повдигнати други обвинения.

Според него целта на прокуратурата била да бъде държан далеч от общината.

След това Лечков настоя премиерът Бойко Борисов лично да отиде в Сливен и сам да го провери, а Борисов отговори, че няма да има "политически чадър" над никого и всеки, който е нарушил закона, ще си понесе наказанието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?