Йордан Соколов и Михаил Неделчев номинирани за орден "Св. Св. Кирил и Методий”

Йордан Соколов и Михаил Неделчев

Правителството предлага на президента да удостои с орден "Св. Св. Кирил и Методий” – първа степен, две знакови фигури от българския преход - Йордан Соколов и Михаил Неделчев. Мотивите за награждаването - за значим принос за развитието на демократичните процеси в страната, а за Михаил Неделчев - и по случай на и проф. Михаил Неделчев – по случай 70-годишнината му.

Йордан Соколов е роден през 1933 г. Той е юрист с над 50-годишна адвокатска дейност. Преди 1989 г. е избиран за член на Софийския адвокатски съвет за седем мандата. Бил е член на Изпълнителния комитет на Съюза на юристите в България и председател на неговата Комисия по законодателство.

След промените през 1989 г. се включва в политическия живот в България. Става член на Оперативното бюро на Националния клуб за гласност и демокрация и член на Националния координационен съвет на СДС. Няколко мандата е избиран за заместник-председател на СДС.

През 1990 г. е един от юридическите съветници на президента Желю Желев, а през 1991 г. е избран за министър на вътрешните работи в първото демократично правителство на Филип Димитров.

През 1994 г. е избран за народен представител в 37-ото Народно събрание и председател на ПГ на СДС, а през 1997 г. като депутат в 38-ото НС става негов председател. Едновременно с това е председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и на Комисията по въпросите на евроинтеграцията.

През 2001 г. е народен представител в 39-ото НС и заместник-председател на комисиите за борба с корупцията и за вътрешна сигурност и обществен ред и член на правната комисия. През 2005 г. се отказва от участие в парламентарни избори и се завръща към адвокатската професия.

Проф. Михаил Неделчев е роден на 17 юли 1942 г. Завършил е славянска филология и философия в СУ "Св. Климент Охридски”. За дълъг период от време работи като литературовед и литературен критик, редактор в сп. "Родна реч” и в. "Литературен фронт”, в издателство „Български писател”. От 1993 г. е главен редактор на сп. "Демократически преглед”.

Интересите на проф. Неделчев са в областта на българската литературна история, текстологията, литературния, политическия и културния персонализъм, геопоетиката и актуалния литературен живот. Автор е на 14 книги. От 1999 г. до 2010 г. Михаил Неделчев ръководи департамент "Нова българистика” в Нов български университет, а след това – литературно-историческата школа към департамента.

Основател е на Дружеството за разпространение на знания "Гражданин” и е председател на управителния му съвет. От 2000 г. е председател на Сдружението на българските писатели. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на преводачите в България.

След 1989 г. проф. Неделчев е ангажиран с политическа дейност, като става член на ръководството на възстановената Радикал-демократическа партия. Народен представител е в Седмото велико народно събрание и в 36-тото НС, в което е председател на комисията по радио и телевизия.

Споделяне

Още от България