Йордан Цонев: Ако медийният чадър е престъпление, доста студия ще обезлюдеят

Шефът на бюджетната комисия в НС отрече да има фирма и да е бил обект на разработка

Снимка: БГНЕС

"Ако медийният чадър е престъпление, доста студиа ще обезлюдеят. Пеевски не е оказвал никакъв натиск, той е бил свидетел."

Така шефът на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев коментира в понеделник пред Нова телевизия разкритията на колегата му и медиен магнат Делян Пеевски за 40-те му срещи с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

От откровенията на Пеевски миналата седмица стана ясно, че по време на тези негови неофициални разговори с Цветанов, зам.-председателят на ГЕРБ искал от депутата главният прокурор Сотир Цацаров да назначи за свой заместник Ася Петрова, а не Борислав Сарафов. Настоявал и за разпъване на медиен чадър над престъпни босове.

"Цветан Цветанов явно го е страх, че Делян Пеевски можеше да оглави ДАНС. Вдига ми се завесата на това кой го е страх. Пеевски не е член на ДПС, а е от гражданската квота и не е имал пълномощия да разговаря с Цветанов за политика", добави Цонев.

Той опроверга твърденията на бившия шеф на митниците Ваньо Танов, който обяви миналата седмица, че Цонев е бил обект на разработка за източване на ДДС. Според думите на Танов ставало въпрос за фирма, близка до Цонев, управлявана от подставени лица.

"Много сложно обвинение. Нямам информация за разработка срещу мен. Нямам фирми. Опазил ме Бог да имам фирма с подставени лица. Нямам. Аз получавам само заплата от парламента. Само това са ми доходите и те са обявени... Не очаквам да има такава разработка. Ако имаше, тя щеше да стигне до правораздавателната система. ГЕРБ надали щеше да ме пожали, след като ясно критикувам Цветанов и Борисов", коментира Цонев.

Той коментира и желанието на ДПС да може да се агитира по време на избори на майчин език. Именно този казус нажежи в края на миналата седмица обстановката в парламента, след като депутат от "Атака" прати "всички в Анадола", които искат да говорят на турски пред избирателите си.

"ДПС няма нужда от стягане на редиците. Много пъти съм канил журналисти да дойдат с нас при хората. Ние, за разлика от много други партии, познаваме нашия електорат поименно. Аз говоря на български по време на срещите си. Ако някой се обърне към мен на турски, ми превеждат. 15 години ходя на предизборни кампании на ДПС. Всеки лидер на партията първо говори на български. След това в резюме на майчиния си език повтаря за по-възрастните хора, които не говорят български. Ако словото на български е 10 минути, 2 минути в резюме говори на турски. Все още има възрастни хора, които не говорят български", обясни Цонев.

Депутатът коментира и готвените промени в Закона за кредитите, уточнявайки, че те предвиждат отпадане на такса за управление на кредит, такса за отпускане на кредит: "Потребителите, когато искат да си изплатят кредита предсрочно, няма да плащат наказателна лихва. В правилна посока сме. Има баланс между интересите на потребителите и банките".

Споделяне

Още от България