Йордан Цонев: България се нуждае от нов тип управление, не "стани да седна"

ДПС щяло да подкрепи вота на недоверие, но не заради корупцията

Снимка: БГНЕС

Подобно на своя почетен лидер Ахмед Доган, ДПС смята, че България се нуждае от нов тип управление и затова няма да участва във формулата, изповядвана от БСП – "стани да седна".

Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ПГ на движението Йордан Цонев в четвъртък пред Нова телевизия по повод внесения от левицата вот на недоверие към правителството.

"Твърде много различия има между ДПС и БСП. Ние нямаме еднаква визия нито за бюджета, нито за данъците. Ние сме партии с различна политическа физиономия. Това е безспорен факт", заяви Цонев с уточнението, че с колегите му ще подкрепят вота, но със свои мотиви.

Провалът на борбата с корупцията е аргумент, който използват социалистите, а не ДПС, подчерта депутатът.

"Когато нямаш подготвен радикално нов вариант за управление, няма нужда да предлагаш на българските граждани същото политическо меню с други изпълнители. В последните 10 години България се нуждае от сериозни реформи във всички сфери. Констатират го всички партии, но никой не го прави. Няколко кабинета не успяха да направят тези реформи", добави Цонев.

Той обаче не коментира факта, че именно ДПС играе активна роля при блокирането на всеки опит за по-радикална съдебна реформа, включително и при орязването на конституционните промени, довело до оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов при предишния кабинет на Бойко Борисов.

"Когато се съберат две партии с несъвместими програми, те не правят дълбоки реформи. Програмите на ГЕРБ и на националистите са несъвместими на 50%. Нашата програма с тази на БСП – също. Ние сме управлявали с БСП и сме управлявали неуспешно в голямата си степен – щом не можахме да реформираме системите", посочи още Цонев. 

По думите му ДПС било опозиция на правителството, "най-малкото защото в него участват националисти, но не само заради това".

"Никак не е нужно опозицията да е единна. Единни трябва да са партиите в управлението. Това, че БСП внася вот на недоверие, и че ние ще го подкрепим с други мотиви, няма значение. Важното е недъзите на това управление да бъдат казвани и ако могат – да бъдат коригирани", допълни депутатът, подминавайки обстоятелството, че ДПС гласува заедно с ГЕРБ всички приоритетни за управлението законопроекти.

Само преди ден двете формации гласуваха заедно и законопроекта на Цонев и Делян Пеевски срещу т.нар. вторично разграбване на фалиралата Корпоративна търговска банка.

Помолен да коментира антиправителствените протести в защита на Пирин, зам.-шефът на ПГ на ДПС заяви: "Ние смятаме, че трябва в рамките на разумната екология да се даде възможност гражданите да упражняват ски спорта. Аз не мога да разбера как в Австрия всеки курорт може да има по 300 километра писти и по 80 лифта, а пък ние да имаме един и това да пречи на екологията". 

"ДПС ще работи за това да се ускори процесът на интеграция на страните от Западните Балкани и да се ускори процеса на диалог с Турция. На Балканите няма място за етно-национализъм", каза още Йордан Цонев по отношение на един от основните приоритети на БЪлгария в рамките на европредседателството. 

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?