Йордан Цонев е новият заместник на Доган в ДПС

Йордан Цонев е новият заместник на Доган в ДПС

Бившият лидер на СДС – Бургас Йордан Цонев стана зам.-председател на Движението за права и свободи. Той е един от заместниците на Ахмед Доган, избрани на рекордно кратко заседание на централното ръководство в петък, продължило само 20 минути.

Заместниците на Доган от петима стават шестима, като новото лице е Цонев, който е и зам.-председател на парламентарната група на ДПС.

Доган определи Цонев като голям професионалист и компетентен по икономическата политика.

Останалите зам.-председатели на движението са Емел Етем, Касим Дал, Юнал Лютфи, Лютви Местан и Росен Владимиров.

Йордан Цонев бе изключен от СДС през 2001 г. заедно със сочения за “сив кардинал” Христо Бисеров, след като бе стигнал до поста член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на синята партия. След това той изчезна от прожекторите, за да се появи - изненадващо за незапознатите със задкулисните политически игри - в листите на ДПС за парламентарните избори през 2005 г. Той вече бе член на ДПС, когато бе избран за депутат на движението, но от Варна. Преди това се твърди, че Цонев е бил съветник на Доган.

Стремителният му възход в СДС бе приеман с раздразнение от членове на синята партия особено в родния му Бургас, където бе добре познат с мащабните си “предприемачески” игри, осигурили му възход от крупие в казино до едър за българските мащаби бизнесмен.

Още като депутат от СДС и шеф на бюджетната комисия Цонев беше най-скъпо облечения политик – той не криеше, че носи обувки за по 1000 долара и Rolex за 20 000.

По повод прословутата фраза на бившия президент Петър Стоянов от 2000 г. “Иване, кажи си!”, лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов заяви преди два дни, че трябвало да си каже за такива лица “Йордан Цонев и Христо Бисеров”, изгонени от СДС за корупция. 

Доган: Ако се съобразявам с Костов, значи съм много зле

По повод коментарите на Костов, лидерът на ДПС заяви след заседанието в петък: “Ако се съобразявам с мнението на Костов, значи съм много зле”.

Много ми се смешно, когато Костов прави диагноза или оценка на корупционни действия, това си е негов проблем, добави Доган.

По думите му Йордан Цонев е професионалист не само в законодателната дейност, но и в партийното строителство.

Доган изрази оптимизъм, че съотношението между християни и мюсюлмани в партията му ще бъде “фифти-фифти”. Това ще бъде знак в контекста на европейското политическо пространство и в света, допълни той.

Доган посочи като своя “мечта” и “голяма цел”, пристъпвайки прага на ЕС, ДПС да се утвърди като силна европейска либерална партия.

След като стана депутат от ДПС, Цонев бе сочен от лидера на ДПС Ахмед Доган като човек, легитимиращ отварянето на движението към широко членство на представители на други етноси извън турския.

Цонев: Приемам поста като отговорност, като служба, като кръст

Самият Цонев заяви пред журналисти, че приема високия пост в ДПС "като длъжност, като служба, като отговорност, като кръст".

Приемам гласуваното доверие със символиката на днешния ден - Разпети петък, на заседанието на Централния съвет дойдох от службата в църквата, допълни той.

Цонев заяви, че вярва в европейския проект на ДПС и на България, и смята, че избирането му за заместник-председател на ДПС е отговорност пред реализацията на проекта. Този европейски проект включва както разширяването на ДПС на мултиетническа основа, така и реализацията на движението като модерна европейска либерална партия.

По повод изявленията на Костов по негов адрес, Цонев заяви, че тази тема е завършила с парламентарните избори през 2005 г. и избирателите са казали "кого за какъв смятат".

За разлика от Костов през последните четири години съм бил без имунитет, минал съм през проверките на институциите и на времето, и това е последният случай, в който взимам отношение по темата, допълни новоизбраният заместник на Доган.

Оперативното ръководство на ДПС – Централното оперативно бюро (ЦОБ) – вече се състои вместо от 15, от 18 члена, реши в петък Централният съвет на движението.

Освен зам.-председателите в него влизат и част от сегашните членове на ЦОБ.

В новото оперативно бюро са министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, депутатите Камен Костадинов, Хасан Адемов, Рамадан Аталай, Ремзи Осман, Филиз Хюсменова, Алиосман Имамов, както и Янко Янков, председателят на младежкото ДПС Корман Исмаилов, както и основателят на ДПС Айруш Хаджи.

В ЦОБ не влязоха досегашните му членове Хасан Хасан и Фатме Илияз. 

Една съуправляваща демократическа сила трябва да има достатъчен ресурс в централното си бюро за оперативно ръководене, за да подпомага цялата дейност в изпълнителната и законодателната власт, коментира Доган разширението на ръководния апарат на партията.

Според него присъствието на едни и същи хора в изпълнителната власт и във висшето ръководство на ДПС е най-ефикасната формула до момента.

Профилът на следващия лидер

В отговор на репортерски въпроси за следващия лидер на ДПС, Доган каза: “Не съм от хората, които се приемат на сериозно и действително през този мандат ДПС трябва да има вече профила на следващия си лидер”.

Той добави, че има сериозен потенциал да излъчи личност, която да го наследи на поста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?