Йордан Цонев имал свобода на словото, а "Репортери без граници" клепали България

Граждани за европейско развитие на България си партнират с граждани за евразийско развитие на страната

Йордан Цонев имал свобода на словото, а "Репортери без граници" клепали България

“Репортери без граници" да клепат България с граници - тази препоръка отправи пред Нова телевизия в четвъртък депутатът от ДПС Йордан Цонев към доклада на неправителствената организация, който постави България по свобода на медиите по-назад дори от държавите в Западните Балкани. За последната година страната ни се е сринала с още две места в авторитетната класация.

В доклада се казва, че "най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата" е депутатът от ДПС Делян Пеевски, чиято медийна група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.

Съпартиецът на Пеевски, който заедно с него неотдавна внесе поправки в медийния закон, изрази съмнение, че оценката на "Репортери без граници" е меродавна. Цонев изтъкна, че това е неправителствена организация, а по темата според него трябва да се изказват българските журналисти. "Мой съвет към "Репортери без граници" е да клепат България с граници", каза Цонев. По-късно в хода на разговора повтори: "Това клепа България, не ДПС. Ако може да е с граници това клепане". Позицията му е в синхрон с днешните заглавия в медиите на Пеевски, които обявяват организацията за "платена".

Цонев изтъкна, че двамата с Пеевски са внесли законопроект, чиято цел била именно осветляването на медиите, но текстът вече два месеца отлежава в парламента и е бил "оплют от медиите, към които гравитира "Репортери без граници".

Текстовете предвиждат всички собственици на медии да декларират информация за "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането". Вносителите обаче правят законовото уточнение, че "финансиране е всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити". От текста е видно, че Пеевски се прицелва в медиите, които получават грантово финансиране, с които личната му групировка е във война от години. Освен това е известно, че и без това финансирането от фондации е публично както на сайтовете на самите донорски организации, така и в българското Министерство на правосъдието.

Според Йордан Цонев оше в доклада на “Репортери без граници” имало пропуск в доклада, в който нямало нито дума "за създателите на корпоративните медии - Иво Прокопиев (бел. ред. - съиздател на "Дневник" и "Капитал") и Сашо Дончев (съиздател на в. "Сега")".

"Обяснявам: ние сме чисти и сме окей и той (Пеевски) е окей и затова внесохме този законопроект да го придвижат", увери Цонев и добави, че в медиите вчера прочел засделката между Пеевски и компанията "Ню имидж" за 50% от вестникарския му бизнес.

След като заключи, че със свободата на словото в България няма проблем, Цонев атакува ГЕРБ по любимата тема на ДПС – патриотите.

Спорд неги ГЕРБ трябва да развали коалицията с Обединените патриоти след изявите на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим.

По думите му ГЕРБ дължи отговор на натовските и европейските партньори и на българското общество за действията на коалиционния си партньор, който публично изказва позиции, различни от официалните за окупацията на Крим от Русия. "Нашите натовски партньори питат вече - и нас питат, и ГЕРБ ще питат", каза Цонев.

Според него това, че ГЕРБ се е разграничила от проявите на Сидеров не е достатъчно, а единственото разграничение е "като махнеш този коалиционен партньор".

"Изявленията от Крим са ясна заявка за смяна на пътя. Ние съзряхме, може да ни обвинят в мнителност, че конфликтът, предизвикан от Цветан Цветанов на Консултативния съвет за национална сигурност, ни изглежда като димна завеса към истинския конфликт, а той е накъде води ГЕРБ България", заяви зам.-председателят на парламентарната група на ДПС.

Граждани за европейско развитие на България - ГЕРБ, са в коалиция с Граждани за евразийско развитие на България, подчерта Цонев. По думите му " ГЕРБ не може да остане в тази шизофренна политическа ситуация, защото националната сигурност зависи от това доколко лоялен член сме на НАТО”.

Още по темата
Още от България

Кой печели предизборно от поредната драма около Изборния кодекс?