Йордан Цонев имал свобода на словото, а "Репортери без граници" клепали България

Граждани за европейско развитие на България си партнират с граждани за евразийско развитие на страната

Йордан Цонев имал свобода на словото, а "Репортери без граници" клепали България

“Репортери без граници" да клепат България с граници - тази препоръка отправи пред Нова телевизия в четвъртък депутатът от ДПС Йордан Цонев към доклада на неправителствената организация, който постави България по свобода на медиите по-назад дори от държавите в Западните Балкани. За последната година страната ни се е сринала с още две места в авторитетната класация.

В доклада се казва, че "най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата" е депутатът от ДПС Делян Пеевски, чиято медийна група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.

Съпартиецът на Пеевски, който заедно с него неотдавна внесе поправки в медийния закон, изрази съмнение, че оценката на "Репортери без граници" е меродавна. Цонев изтъкна, че това е неправителствена организация, а по темата според него трябва да се изказват българските журналисти. "Мой съвет към "Репортери без граници" е да клепат България с граници", каза Цонев. По-късно в хода на разговора повтори: "Това клепа България, не ДПС. Ако може да е с граници това клепане". Позицията му е в синхрон с днешните заглавия в медиите на Пеевски, които обявяват организацията за "платена".

Цонев изтъкна, че двамата с Пеевски са внесли законопроект, чиято цел била именно осветляването на медиите, но текстът вече два месеца отлежава в парламента и е бил "оплют от медиите, към които гравитира "Репортери без граници".

Текстовете предвиждат всички собственици на медии да декларират информация за "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането". Вносителите обаче правят законовото уточнение, че "финансиране е всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити". От текста е видно, че Пеевски се прицелва в медиите, които получават грантово финансиране, с които личната му групировка е във война от години. Освен това е известно, че и без това финансирането от фондации е публично както на сайтовете на самите донорски организации, така и в българското Министерство на правосъдието.

Според Йордан Цонев оше в доклада на “Репортери без граници” имало пропуск в доклада, в който нямало нито дума "за създателите на корпоративните медии - Иво Прокопиев (бел. ред. - съиздател на "Дневник" и "Капитал") и Сашо Дончев (съиздател на в. "Сега")".

"Обяснявам: ние сме чисти и сме окей и той (Пеевски) е окей и затова внесохме този законопроект да го придвижат", увери Цонев и добави, че в медиите вчера прочел засделката между Пеевски и компанията "Ню имидж" за 50% от вестникарския му бизнес.

След като заключи, че със свободата на словото в България няма проблем, Цонев атакува ГЕРБ по любимата тема на ДПС – патриотите.

Спорд неги ГЕРБ трябва да развали коалицията с Обединените патриоти след изявите на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим.

По думите му ГЕРБ дължи отговор на натовските и европейските партньори и на българското общество за действията на коалиционния си партньор, който публично изказва позиции, различни от официалните за окупацията на Крим от Русия. "Нашите натовски партньори питат вече - и нас питат, и ГЕРБ ще питат", каза Цонев.

Според него това, че ГЕРБ се е разграничила от проявите на Сидеров не е достатъчно, а единственото разграничение е "като махнеш този коалиционен партньор".

"Изявленията от Крим са ясна заявка за смяна на пътя. Ние съзряхме, може да ни обвинят в мнителност, че конфликтът, предизвикан от Цветан Цветанов на Консултативния съвет за национална сигурност, ни изглежда като димна завеса към истинския конфликт, а той е накъде води ГЕРБ България", заяви зам.-председателят на парламентарната група на ДПС.

Граждани за европейско развитие на България - ГЕРБ, са в коалиция с Граждани за евразийско развитие на България, подчерта Цонев. По думите му " ГЕРБ не може да остане в тази шизофренна политическа ситуация, защото националната сигурност зависи от това доколко лоялен член сме на НАТО”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?