Йордан Цонев: Пеевски го няма в обвинителния акт за КТБ, защото не е нарушил закона

Цветан Василев да извади компроматите, а не да шантажира, призова депутатът от ДПС

Йордан Цонев: Пеевски го няма в обвинителния акт за КТБ, защото не е нарушил закона

Депутатът от ДПС Делян Пеевски го няма в обвинителния акт за КТБ, защото не е нарушил с нищо закона. Това каза неговият съпартиец Йордан Цонев пред Нова телевизия.

По делото за фалита на КТБ основен обвиняем е бившият бизнес партньор на Пеевски – банкерът Цветан Василев. Той е обвинен в 146 престъпления за 2.7 млрд. лв. Общо обвиняеми по делото са 18 служители от фалиралата банка и БНБ.

Делян Пеевски и Цветан Василев дълго време имаха общ бизнес. През фалиралата КТБ бяха финансирани различни начинания на Пеевски и майка му Ирена Кръстева, сред които покупката на медии, имоти  и строителния му бизнес. Разривът в отношенията им настъпва в началото на 2014 г., според признанията на Цветан Василев.

Йордан Цонев каза, че не знае, защо двамата бивши партньори Пеевски и Василев са се разделили.

Близостта между Василев и Пеевски не е основание на депутата от ДПС да му бъде повдигнато обвинение, защото той не е длъжностно лице, няма невърнати кредити, не е нарушил закона с нищо и не е направил нищо укоримо, обясни Йордан Цонев.

Той заяви, че много пъти се е срещал с Цветан Василев, както и с други банкери, защото това е работата на един политик – да се среща с хора и с браншовите организации.  

Цонев призова фалиралия банкер да извади компроматите, за които твърди, че ги е заключил в швейцарска банка, а не да шантажира. Това е позицията ми от първия ден на случая КТБ, каза Цонев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?