Едно към едно

Йордан Цонев: Понякога ни се налага да приемем за обективни причините от субективен характер

Йордан Цонев. Сн. БГНЕС

"Понякога ни се налага да приемем за обективни причините от субективен характер". Тази крилата фраза роди председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев, за да защити едногодишното отлагане на финансовата обосновка за използване на специални разузнавателни средства (СРС).

Думите на Цонев бяха казани в отговор на упреците на Веселин Вучков (ГЕРБ), че отлагането се мотивира не с друго, а с това, че изпълнителната власт не е успяла да приеме необходимите разчети по остойностяване на тази дейност, а Министерският съвет не е приел възложения му подзаконов акт.

Със Закона за изменение и допълнение на Закона за СРС, приет малко след като БСП и ДПС поеха властта, за първи път в българското законодателство бе въведен принципът на финансова обвързаност при осигуряването и прилагането на СРС, който трябваше да стартира от 1 януари 2014 г. Тази мярка бе част от обещанията на новата власт да ограничат прекаленото използване на СРС-та, в каквото обвиняваха ГЕРБ.

Впоследствие обаче управляващите внесоха законодателна промяна, с която принципът на финансовата обвързаност с една година – от 1 януари 2015 г.

"Отказът от принципа за финансова обосновка е много сериозно отстъпление от реформата. Заради това че изпълнителната власт не е успяла да си свърши работата, сега парламентът променя закона. По същество в момента парламентът обсъжда един подзаконов нормативен акт – това е сериозно унижение за Народното събрание", заяви депутатът от ГЕРБ и бивш зам.- министър на вътрешните работи Веселин Вучков.

"Не чухме разумно обяснение за това, че шест месеца Министерският съвет не разработи този подзаконов акт. Не разбрахме изобщо има ли положени някакви усилия – работна група, доклад, методология, какъвто и да е документ, който да обективира факта, че изпълнителната власт се е напънала да изпълни закона. Подозирам, че няма нищо такова и че залагането в закона на принципа на финансова обвързаност при използването на СРС е било само едно предварително отрепетирано лицемерие", каза още той.

Управляващите предпочетоха темата да се дебатира и по предложение на Йордан Цонев председателстващата заседанието Мая Манолова от ГЕРБ каза, че тъй като по законопроекта няма внесени предложения, опозицията няма основания да иска изказвания. Последва гласуване, с което БСП и ДПС отложиха принципа на финансова обосновка при използване на СРС с една година.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?