Йордан Цонев преброи 11 монопола и картела в икономиката, до седмица ще внесе закон

Йордан Цонев. Сн: БГНЕС

Депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия излезе със съобщение за 11 сектора в икономиката, при които има картелни споразумения и монополно влияние. Той обаче не намери за нужно да ги посочва, тъй като "всички ги знаем". Изявлението си той направи в сряда на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика.

"В най-скоро време ще подготвим пакет от мерки в борба срещу монополите и картелите", обеща още Цонев.

По-късно той уточни пред Mediapool, че пакетът ще бъде внесен в НС до края на идната седмицата. Йордан Цонев допълни, че още от 10 август е готов и със закона, който трябва да отреже офшорките от обществени поръчки, но все още изчаквал становища по него.

"Ние ще подготвим пакет от мерки, който ще предвижда много сериозна атака срещу картелите и монополните споразумения. В това число договорите, които предоставят на потребителите, ефективна защита на потребителите от Държавната комисия за защита на потребителите със съответните правомощия за глоби, санкции и т.н.", коментира Йордан Цонев пред колегите си.

Той каза, че пакетът ще включва и защита от неправомерно и непазарно наложени такси. "Таксите, които се налагат, някои от тях може да имат стимулиращ ефект, но някои от тях не могат да имат никакъв стимулиращ ефект, при положение че един монополист или стопански субект, който участва в картелно споразумение, налага такси върху предмета на основната си дейност. Това са такси, които би трябвало да бъдат включени в нормата на печалба и оттам да влизат като част от издръжката на съответната компания. Това е все едно да отидете в ресторант и освен сметката да платите такса готвене на готвача", обясни Йордан Цонев.

Депутати от управляващото мнозинство казаха пред Mediapool, че нямат представа дали нещо е разработено и не са виждали проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?