Йордан Цонев: Управляващата коалиция вече е тройна

"ДПС участва в политическия процес, за да печели власт... Няма свян, няма срам"

Йордан Цонев: Управляващата коалиция вече е тройна

Управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти" вече е тройна и включва партията на Веселин Марешки - "Воля". Това обяви зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев в четвъртък пред Нова телевизия.

"Две важни гласувания в последните седмици бяха спасени от "Воля". Коалицията е тройна вече", каза той.

Попитан дали ДПС не иска да участва по подобен начин във властта, Цонев коментира, че всички партии участват в политическия процес именно затова.

"Да, ДПС участва в политическия процес, за да печели власт, за да реализира програма. Това е тук отговорът – няма свян, няма срам. Избирателите не ти гласуват доверие, за да седиш в опозиция", добави депутатът, отвръайки с въпрос – с какво движението се различава от другите партии.

"Ние не сме европейска и натовска партия? Или в ДПС има повече корупция, отколкото в ГЕРБ и БСП?"

Репликиран от водещия за "обръчите от фирми", станали емблематични за почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Цонев заяви, че определени кръгове и определени политически лидери "направиха това клеймо".

"Вижда се, че обръчите от фирми ги има при всички партии, това е диагноза на целия политически живот, това не е характерно само за ДПС. Ние сме казвали – нищо, което е характерно за другите не е чуждо за ДПС."

Цонев не пропусна за пореден път да подчертае позицията на движението, че "патриотите" трябва да бъдат извадени от управлението.

"ГЕРБ има подкрепата на Европа като част от Европейската народна партия, но тази коалиция няма подкрепата на Европа", смята той.

Знак за това по думите му било посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в София преди поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Според Цонев досега Таяни винаги бил придружаван от лидерите на трите големи политически сили в Европарламента, а сега тук са пристигнали само техните заместници.

"В европейската политика има знаци. Участието на тези партии във властта Европа не одобрява", повтори Цонев, допълвайки, че "никакво председателство не може да бъде параван, с който да крием участието на националистите във властта".

По думите му е важно "Обединени патриоти" да излязат от властта, защото "политиката на сегрегация на Балканите води до много, много тежки последици" и етнонационализмът поражда ответен етнонационализъм.

"Думите на политиците пораждат настроения долу. Тези настроения ние не можем да ги контролираме. Затова е вредно националистите да са на власт", защити добре известната теза на ДПС зам.-председателят на групата му.

Цонев каза още, че формацията му подкрепяла идеята за падане на давността за разследвания на престъпления, свързани с приватизацията. Попитан дали обаче не се притеснява, че по онова време бе председател на бюджетната комисия в НС, депутатът заяви, че парламентът не бил извършил нито една приватизационна сделка, а само приемал законодателството.

Споделяне

Още от България