Йордан Цонев: Загубата на БСП налага пресрочни избори

Не е изключена коалиция ГЕРБ-ДПС

Йордан Цонев: Загубата на БСП налага пресрочни избори

Курсът към предсрочни избори, който поведе ДПС, се дължи на факта, че партньорът ѝ в управлението – БСП загуби подкрепата на част от своите избиратели, а оттам спадна подкрепата и в кабинета, който при това положение не може да проведе необходимите реформи. Това стана ясно от думите на депутата от движението Йордан Цонев пред Нова телевизия в петък.

Той обясни, че допуска коалиционно управление след изборите като вратите са отворени за всички, извън националистическите формации.

Цонев посочи, че ДПС е дало 10 дни на коалиционния си партньор, за да анализира изборната загуба, но не може да мълчи със своя анализ. 

"Ако работата на кабинета беше оценена от избирателите на БСП така, както нашите избиратели я оцениха, щеше да е друго. Добрите неща, които премиерът Орешарски трябва да изпълни, изискват широка подкрепа, резултатите за вота на БСП не предполагат силна подкрепа за кабинета", каза депутатът от ДПС. По думите му това не може да се тълкува като предателство, защото ДПС въпреки либералните си позиции е подкрепяла многократно социалните мерки на БСП и е работила за общата политика. 

Запитан дали знае или може да каже нещо повече за конфликт между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, за който говори отцепилата се от БСП Татяна Дончева и дали такъв конфликт не е в основата на обтегнатите коалиционни отношения, Цонев заяви, че "не знае нищо“ и не се интересува.

Депутатът от ДПС изключи предположенията, че има договорка с ГЕРБ за бъдещо управление. "Мисля, че е ясно от говоренето вчера на лидерите Бойко Борисов и Лютви Местан, че няма и не може да има разбирателство на този етап, макар че всички врати са отворени", поясни той. 

Запитан  какво е отношението към новия политически играч "България без цензура" (ББЦ), отговори:  "Изобщо не ме вълнува ББЦ, вълнува ме политическият процес. Никога не сме казвали, че ББЦ ни е евентуален партньор, не е възможно да го кажем, защото не сме наясно с политическата физиономия на тази партия." 

Междувременно малко преди Цонев да „остави вратите към ГЕРБ отворени“, това стори и Цецка Цачева от партията на Борисов.

От думите ѝ се разбра, че ако ГЕРБ няма пълно мнозинство в парламента, формацията ще преговаря за коалиционно управление. Въпреки настойчивите въпроси дали партията ще затвори опция за преговори с ДПС, Цачева избегна отговора на този въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България