Историческо:

Йордан Йовчев на шеста Олимпиада

Сн. БГНЕС

Българинът Йордан Йовчев постигна уникален резултат в историята на световната гимнастика, като стана първият гимнастик, който ще участва на шест Олимпиади, съобщи в сряда БГНЕС.

Йовчев, който е и президент на Българската федерация по спортна гимнастика, успя да се нареди сред първите 30 места на провелата се в Лондон последната квалификация в многобоя и да спечели квота за олимпийския турнир през юли в английската столица.

Той събра в многобоя 82.698 точки. Най-висока бе оценката му на прескок -14.966, на коронния си уред халки получи 14.600 точки, на висилка - 13.225, на успоредка - 12.233, на земя - 13.833 и на кон с гривни - 12.841.

Забележителни в постижението на българина са още два факта – че участва в турнира с разкъсан мускул на лявото рамо и болки в лакътя и че следващия месец навършва 39 години.

Йовчев е четирикратен световен шампион и има общо 17 олимпийски медала, но нито един от тях не е златен. Той напълно заслужи олимпийската титла на халки на игрите в Атина през 2004-та година, но по всеобщото признание на специалистите бе ощетен, за да бъде даден златният медал на представителя на домикините Димостенис Тампакос.

"Много ме боли, че никога не успя да спечеля златен олимпийски медал. Сега съм остарял и шансовете ми за титла са сведени почти до нула. Съмнявам се, че някога ще спечеля титла. Но вече не се състезавам за златото, а за удоволствие", заяви Йовчев и добави, че класирането му за игрите в Лондон има голямо значение за оцеляването на федерацията и гимнастиката в България.

"Aз се състезавам заради Българската федерация по гимнастика. Ако имаме гимнастик на олимпийските игри, с него ще заминат старши треньор, масажист, лекари. Ако нямаме - за федерацията ще бъде много трудно да оцелее", заяви Йовчев.

Споделяне

Още от Спорт

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?