Йордания повдигна обвинения на израелския охранителя, застрелял двама йорданци

Йордания повдигна обвинения на израелския охранителя, застрелял двама йорданци

Прокуратурата в Йордания е предявила на охранител на израелското посолство в Аман обвинение, че е застрелял двама йорданци, съобщи йорданската информационна агенция Петра, цитирана от ДПА.

По думите на главния прокурор на Йордания Акрам Масадех охранителят е обвинен в убийство и незаконно притежание на оръжие. Масадех отбеляза, че обвиняемият има дипломатически и юридически имунитет, но това не пречи той да бъде съден от израелски съд. Йордания ще прати в Израел заключенията от своето разследване, за да може обвиняемият да бъде изправен пред съда, каза прокурорът.

Стрелбата край израелското посолство в неделя предизвика дипломатическа криза, след като Израел обяви, че охранителят е действал при самоотбрана, откривайки огън срещу предполагаем нападател. Гардът и други служители в посолството са отпътували за Израел още в понеделник.

Вчера крал Абдула Втори призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да изправи пред съда охранителя, като предупреди, че отношенията между кралството и Израел зависят от подхода на премиера към случая. Нетаняху е приветствал охранителя след завръщането му, а на фотография се вижда как го прегръща.

Според версията на Израел гардът застрелял 17-годишен йорданец, който го пробол с отвертка. Младежът сглобявал мебели до израелския посолски комплекс. Йорданската страна обяви, че работникът бил застрелян след скандал, но не потвърди израелската версия. Друг йорданец наблизо бил прострелян по време на инцидента и после починал.

Споделяне

Още от Свят